Južnokorejski mediji: RUSIJA I KINA IZGRADILE SAVEZ PROTIV ZAPADA I SAD-A

Nakon velikog zahladnjenja odnosa između SAD-a i Rusije u posljednje tri godine, i sami smo, poput mnogih svjetskih analitičara i medija, često pisali o okretanju Rusije u smjeru Istoka i uspostavi strateških odnosa s NR Kinom. Danas ćemo se na tu temu iznova osvrnuti kroz razmišljanja južnokorejskih medija. Stavovi i pogledi tamošnjih analitičara uvjek su interesantni jer su njihovi interesi prema sigurnosnom stanju u Europi znatno manje izraženi u odnosu na probleme u Istočnoj i Jugo-istočnoj Aziji, te su, kao takvi, nama interersantni s pozicije većeg stupnja neutraliteta.

Rusija i Kina su 3. srpnja počele velike zajedničke vojne vježbe usmjerene k borbi protiv terorizma. Kineska državna novinska agencija Xinhua priopćila je kako se vježbe održavaju u Moskovskoj i Smolenskoj regiji i da u njima, uz novoosnovanu rusku Nacionalnu gardu, sudjeluju i postrojbe Vojne policije kineskih OS. Radi se o „trećim po redu poslje 2007. i 2013. g. vježbama, koje uključuju pet elemenata – gađanje, okruživanje neprijatelja, zračni desant i dr.“, navodi kineska agencija.

Južnokorejski medij WS PRESS navodi, kako te vojne vježbe imaju veliki značaj: „To može značiti ne samo sprječavanje terorističkih napada već i učvršćenje prijateljskih odnosa između RF i Kine. Sada su obje države izgradile svojevrsni savez protiv Zapada i SAD-a, i razvijaju dvostrane odnose u sferi politike, gospodarstva i obrane. To je povezano s činjenicom, da obje zemlje namjeravaju putom učvršćenja partnerskih odnosa postići ravnotežu snaga s SAD-om i Zapadnom Europom.“

„Nedavno je EU objavio kako produžuje sankcije (protiv Rusije, op.a.) na šest mjeseci, do siječnja sljedeće godine. NATO nastavlja širiti svoj utjecaj na Istok i povećava nazočnost vojnih snaga u regijama koje graniče s Rusijom. Predsjednik RF Vladinir Putin oštro je kritizirao takvu politiku NATO-a i upozorio, kako će Rusija na to odgovoriti na adekvatan način. Međutim, neovisno o njegovim izjavama, NATO produžuje jačati svoju vojnu moć. NATO je počeo jačati vojnu nazočnost pod agendom toga, što nakon ukrajinske krize 2014. godine Rusija produbljuje napetosti kroz provođenje velikih vojnih vježbi u regijama koje graniče s članicama NATO-a. Također, NATO razrađuje odgovarajuće mjere za slučaj upada ruske vojske u baltičke države koje su ranije bile dio SSSR-a, i povećava broj vojnika u tim državama. Kao odgovor na to, Rusija je izjavila kako, upravo suprotno, NATO predstavlja ugrozu za Rusiju i objavila je plan o razmještaju tri divizije u svoje zapadne regije, na granici s pribaltičkim državama i Ukrajinom, što je dovelo do eskalacije napetosti“, navodi WS PRESS.

Tamošnji analitičari smatraju kako će temeljem sukoba sa Zapadom Rusija trpiti osjećaj izolacije, i da će, ukoliko takvo stanje potraje, Rusija osjećati veći umor nego SAD ili Zapad u cjelosti. U takvim okolnostima raširenje suradnje s Kinom Rusiji daje veću snagu. Suradnja s Kinom omogućuje joj očuvati ravnotežu na međunarodnoj političkoj areni u uvjetima sukoba sa Zapadom. Također, Rusija je, neovisno o gospodarskoj krizi, uspjela iznaći novu točku rasta putom snažne suradnje s Kinom. Upravo sada Rusija planira sniziti isporuke plina Europi i usmjeriti ga u Kinu, a također mnoge kineske tvrtke sklapaju investicijske sporazume usmjerene razvoju ruskih regija. Između RF i NR Kine sklapaju se mnogobrojni dogovori u raznim sferama, poput investicija, energetike, izvoza naoružanja i td. Nakon susreta kineskog premijera Li Keqianga i predsjednika Putina, ruski čelnik je izjavio kako je ekonomska korist – temelj dvostranih odnosa, i dodao, kako gospodarstvo igra važnu ulogu u odnosima obiju zemalja.

Osim toga, i u pitanjima koji se odnose na Istočnu Aziju i Korejski poluotok, Rusija i Kina nastupaju jedinstveno, ne prateći jednostranu politiku SAD-a. To je vezano uz njihovu izgradnju ravnoteže snaga kroz dvostranu suradnju. Obje zemlje imaju drukčiji pogled na sjevernokorejski problem u odnosu na SAD, Južnu Koreju i Japan. Te tri zemlje smatraju izolaciju Sjeverne Koreje važnim elementom u riješavanju tog problema, a Rusija i Kina nastupaju protiv takvih mjera, kao što jednoglasno osuđuju i planirani razmještaj američkog proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji. Po pitanju sporova u Južno-kineskom moru, Rusija također podupire kineski stav. Na taj način obje zemlje svojim jedinstvenim stavovima nastupaju protiv SAD-a.





Ruski predsjednik Vladimir Putin je 25. lipnja posjetio Kinu i razgovarao s kineskim čelnikom Xi Jinpingom. Tom je prigodom potpisana zajednička izjava o nedopustivosti uvođenja oštrih sankcija kao metode za riješavanje međunarodnih problema.

Sve to ukazuje, smatraju južnokorejski analitičari, kako će se uspostavljeni strateški kinesko-ruski odnosi nastaviti još dugo vremena, a što može predstavljati ugrozu za SAD i druge Zapadne zemlje, zaključuje južnokorejski medij WS PRESS.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like