John Kerry priznao: bliskoistočni saveznici od SAD-a tražili napad na Iran

Bivši američki državni tajnik John Kerry, u svom govoru u Washingtonu, održanom 28. studenog, priznao je, kako su prije postizanja sporazuma tzv. šestorice s Iranom glede njegovog nuklearnog programa (potpisanog 14. srpnja 2015.g.), vođe Izraela, Saudijske Arabije i Egipta zahtijevali od Sjedinjenih Država izvođenje napada na iranski teritorij. Najaktivniju ulogu u tim zahtijevima imao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Američki šef diplomacije u vrijeme druge administracije Baraka Obame, koji je bio jedan od tvoraca sporazuma s Iranom, kritički se obrušio na poteze današnje Trumpove administracije, koja, kako je kazao, podriva napore međnarodne zajednice prema jamčenju civilnog karaktera iranskog nuklearnog programa.

„Svatko od njih mi je govorio, kako će nama (Amerikancima) biti potrebno bombardirati Iran. To je bila jedina stvar koji su oni bili spremni razumijeti“, izjavio je Kerry, imajući u vidu saudijskog kralja Abdullu ibn Abdul-Aziza al-Sauda (preminuo 2015.g.), bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Kerryevo priznanje odnosi se na razdoblje od 2009.-2013.g, kada je on, prije dužnosti državnog tajnika (tada je to bila Hillary Clinton), obnašao funkciju predsjednika Odbora za vanjske poslove američkog Senata.

„To je bila zamka“, kazao je Kerry, govoreći o upornim zahtijevima navedenog trojca o nanošenju „preventivnih napada“ na Iran. Da smo to učinili, Saudijska Arabija, Egipat i druge arapske zemlje objavile bi javnu kritiku vojnih akcija Washingtona protiv Teherana, uvjeren je John Kerry.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like