Japanci investiraju do 100 milijardi dolara u sunčevu energiju u Indiji

Japanski SoftBank Group Corp odlučio je investirati 60-100 milijardi dolara u proizvodnju sunčeve energije u Indiji, izvijestila je japanska televizija NHK.

SoftBank i indijska vlada, kako se očekuje, zaključit će službeni sporazum odmah nakon što se postigne konačni dogovor.

Očekuje se kako će japanska tvrtka sredstva uložiti kroz fond kojeg podupire Saudijska Arabija, izvjestio je NHK. Saudijska Arabija najveći je investitor u SoftBank Vision Fund, koji je utemeljen u studenom 2016.g., a prošle godine privukao je više od 93 milijarde dolara.

SoftBank je 2015.g. obećao investirati 20 milijardi dolara u indijske solarne projekte s ukupnom snagom od 20 gigawata, u svojstvu glavnog partnera u zajedničkim projektima s indijskim Bharti Enterprises-om i tajvanskim Foxconn-om.

U travnju je postalo poznato kako SoftBank i kineski GCL System Integration Technology Co Ltd u Indiji planiraju osnovati zajedničku tvrtku za proizvodnju sunčeve energije. Ukupan iznos investicije iznosit će 930 milijuna dolara.

U okviru strategije indijskog premijera Narendre Modija o iskorištavanju obnovljivih izvora energije, Indija je pred sebe postavila cilj povećanja snage iskorištavanja sunčeve energije do 100 gigawata do 2022.g., što za pet puta nadvisuje sadašnju razinu.





Podsjećamo: u ožujku ove godine Saudijska Arabija i SoftBank potpisali su memorandum o razumijevanju, kojim se planira razvoj najvećeg svjetskog projekta u sferi sunčeve energije na tlu Saudijske Arabije. Ukupna snaga iznosit će čak 200 gigawata. Ukupna investicija dosegnut će, prema očekivanju, 200 milijardi dolara.

Predsjednik SoftBanka Masayoshi Son nada se kako će taj projekt, koji će uključivati čitav spektar elemenata za proizvodnju električne energije – do proizvodnje solarnih panela i opreme, omogućiti otvaranje 100 tisuća radnih mjesta i smanjiti troškove električne energije za 40 milijardi dolara. Projekt će dostići maksimalnu snagu do 2030. godine.

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like