Japan zabrinut zbog vojnog pakta Moskve i Pjongjanga, i optužuje Rusiju

Jučer potpisan, možemo ga slobodno nazvati vojni pakt između Rusije i Sjeverne Koreje i dalje plijeni pozornost međunarodne zajednice.

To je i razumljivo s obzirom kako iz temelja mijenja sigurnosnu arhitekturu dalekoistočne regije i definitivno jača položaj globalnog izopćenika, Sjeverne Koreje, u odnosu na svoje suparnike u susjedstvu, ali i prema SAD-u s kojim Pjongjang ima neprijateljske odnose još iz doba Korejskog rata (1950.-1953.)

O tome svjedoči i slijedeća vijest koja je danas stigla iz Japana, jedne od zemalja koja ovakvim razvojem stanja itekako može biti zabrinuta i nezadovoljna. Tim više što se i japansko-ruski odnosi ubrzano pogoršavaju još od vremena stupanja na čelo vlade u Tokiju Fumia Kishide, otvorenog igrača Washingtona. On je u vrlo kratko vrijeme uspio od Rusije ponovo stvoriti neprijatelja svrstavši se potpuno na stranu SAD-a po pitanju uvođenja proturuskih sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu, a sada je na najboljem putu da to isto učini i od Kine.

Foto: AP Photo / Evan Vucci / Guliver Image

Rusija krši rezoluciju UN-a?

Dakle, Japan je optužio Rusiju za navodno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a suradnjom sa Sjevernom Korejom. O tome je na redovitoj medijskoj konferenciji govorio glavni tajnik japanske vlade Yoshimasa Hayashi.

Potonji je, naime, rekao, kako Rusija “očito krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a” kupnjom oružja od Sjeverne Koreje, dok se istodobno suzdržao od izravnih komentara o sadržaju Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Sjeverne Koreje, koji su u srijedu, 19. lipnja, potpisali čelnici dviju država Vladimir Putin i Kim Jong-un.

Hayashi je također obećao da će Japan, u bliskoj suradnji s međunarodnom zajednicom, nastaviti tražiti potpunu usklađenost s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a u svezi Sjeverne Koreje, čiji je cilj zaustaviti Pjongjang u razvoju programa nuklearnih projektila.





Ruska azijska ofenziva: Putin leti u Sjevernu Koreju, a potom u Vijetnam

Moskva odbacuje optužbe

S druge strane Moskva je opetovano i kategorički odbacila optužbe zapadnih zemalja o nezakonitoj vojno-tehničkoj suradnji s Pjongjangom. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov takve je izjave nazvao glasinama.





Podsjećamo da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio u uzvratnom državnom posjetu Pjongjangu od 18. do 19. lipnja temeljem prethodnog poziva sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Potonji je pak ruski Daleki istok posjetio u rujnu prošle godine kada se i moglo nazrijeti da se u odnosima između dviju susjednih zemalja sprema nešto novo i  veliko.

Stoltenberg oštro o paktu Rusije i Sjeverne Koreje, dok Putin produžuje put u Vijetnam

 

Komentari

komentar

You may also like