Japan uvodi sankcije protiv Kine

Japan namjerava uvesti sankcije protiv kineskih tvrtki zbog isporuke materijala i komponenti dvostruke namjene Rusiji. O tome izvješćuje japanska televizija NHK, a prenosi ruska državna agencija TASS.

Kako smatra japanska vlada, kineske tvrtke isporučuju nitrocelulozu u Rusiju, pa se planiraju uvesti izvozna ograničenja protiv njih. Očekuje se da će japanski premijer Fumio Kishida predstaviti popis tvrtki svojim kolegama iz G7 tijekom nadolazećeg summita  u Italiji od 13. do 15. lipnja.

Time Japan počinje uvoditi sankcije kineskim izvoznicima zbog stanja u Ukrajini. Prethodno su se japanske sankcije odnosile samo na Rusiju i njezine građane. U potonjoj već utječu na više od tisuću ljudi i preko 120 tvrtki i organizacija.

Do danas je Tokio zamrznuo imovinu Alfa-Bank, VTB, VEB.RF, Novikombank, Otkritie Bank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sberbank, Sovcombank, kao i oko 40 drugih organizacija i tvrtki.

Osim toga, Japan ima popis roba i tehnologija zabranjenih za izvoz u Rusiju, koji već sadrži oko 800 stavki. Konkretno, zabranjen je izvoz automobila u vrijednosti većoj od 6 milijuna jena (oko 43 tisuće dolara).

Od 9. kolovoza 2023. također je zabranjena isporuka iz Japana u Rusiju benzinskih i dizelskih automobila s motorom zapremine veće od 1,9 litara i hibridnih automobila.





S druge pak strane, sankcijama protiv Rusije obilato se koristi Kina, između ostalog i s izvozom svojih automobila, uključujući i one električne, koji su poplavili rusko tržište i zbog kvalitete i zbog pristupačnih cijena.

Kina opskrbljuje Rusiju komponentama: ‘Potičete najveću prijetnju europskoj sigurnosti od kraja hladnog rata’





 

 

Komentari

komentar

You may also like