Japan, posvađan sa susjedima, pozorno prati razvoj kinesko-ruskih odnosa

„Zemlja izlazećeg sunca“, Japan, u posljednjih nekoliko godina, a poglavito nakon dolaska na premijersku dužnost aktualnog šefa vlade Fumia Kishide, potpuno je poremetila inače relativno stabilne i dobre odnose s Rusijom i Kinom. Poglavito se dinamika toga procesa ubrzala i pojačala nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače 2022. godine.

Tokio se zbog toga našao u složenoj poziciji da u svom susjedstvu ima čak tri nuklearne zemlje s kojima ima poremećene odnose – Rusiju, Sjevernu Koreju i Kinu. Zbog toga ne čudi da pozorno prati sve što se događa u toj regiji, a prije svega u odnosima između spomenutih zemalja, o čemu svjedoči i slijedeća vijest.

Japanske vlasti s velikim zanimanjem prate razvoj odnosa Rusije i Kine, izjavio je na redovitoj medijskoj konferenciji glavni tajnik japanske vlade Yoshimasa Hayashi, a prenosi ruska državna agencija TASS.

“S velikom pozornošću pratimo razvoj rusko-kineskih odnosa, uključujući rezultate predstojećih pregovora na visokoj razini”, – rekao je odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira nadolazeće pregovore ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Počele združene vojne vježbe SAD-a, Južne Koreje i Japana





Počinje summit SCO u Astani

Naime, prethodno je objavljeno da će Putin na marginama summita Šangajske organizacije (SCO) u kazahstanskom glavnom gradu Astani, koji uskoro počinje , održati niz bilateralnih sastanaka s čelnicima drugih zemalja, uključujući kineskog čelnika Xi Jinpinga i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Summit SCO-a održat će se 4. srpnja u glavnom gradu Kazahstana. Očekuje se da će događaju prisustvovati šefovi država i vlada Rusije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Indije, Irana, Kazahstana, Katara, Kirgistana, Kine, Mongolije, UAE, Pakistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Turske i Uzbekistana. Osim njih, na summitu će sudjelovati glavni tajnik SCO-a Zhang Ming i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Turska povećala izvoz u zemlje Šangajske organizacije za enormni iznos





 

Komentari

komentar

You may also like