Izraelsko-iransko lobiranje: u Moskvi danas i Netanjahu i Ali Akbar Velayati

Čini se kako napetost pred predstojeći (16. srpnja) američko-ruski samit na vrhu, u Helsinkiju, dostiže vrhunac. O tome najbolje svjedoči današnji istodobni dolazak u Moskvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (očekivano i već ranije najavljivano) i savjetnika iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hameneija, Ali Akbara Velayatija (po medije neočekivano). Naravno, radi se o odvojenim posjetima iako je za pretpostaviti kako i jedan i drugi imaju identičan cilj: čisto lobiranje tj. traženje zaštite baš svojih nacionalnih interesa  prilikom predstojećeg razgovora dvojice najmoćnijih ljudi svijeta – Donalda Trumpa i Vladimira Putina, prije svega u odnosu na sirijsku problematiku, a u slučaju Irana i na uvažavanje interesa Teherana po pitanju jednostranog američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom i posljedičnog uvođenja sankcija prema toj zemlji.

Ali Akbar Velayati je pred odlazak u Rusiju novinarima savjetovao ne povezivanje njegovog radnog posjeta Moskvi s boravkom u tom gradu izraelskog premijera Netanjahua, govoreći, kako „nikoga (u Iranu) ne zabrinjavaju riječi“ predsjednika izraelske vlade (info: agencija Tasnim). Za Netanjahua je kazao kako on „svaki dan putuje po svijetu i daje neutemeljene i nelogične izjave i da nikom nije stalo do njegovih riječi“. Zato dolazak ili nedolazak Netanjahua u Rusiju „nema utjecaja na našu stratešku misiju“, izjavio je Velayati i kazao kako osobno putuje u Moskvu predati predsjedniku Putinu poruku duhovnog vođe Islamske Republike ajatolaha Hameneija i predsjednika Hassana Rouhanija.

Ruski predsjednik Velayatija će primiti u četvrtak, 12. srpnja, nakon čega će iranski državni službenik otputovati u Kinu na susret s kineskim državnim vodstvom.

U srijedu, 11. srpnja, ruski predsjednik primit će izraelskog premijera Netanjahua, a namjeravaju razgovarati o bilateralnim odnosima, stanju u Siriji i riješenju izraelsko-palestinskog pitanja. Netanjahu će također nazočiti polufinalnom susretu svjetskog nogometnog prvenstva između reprezentacija Hrvatske i Engleske.

Treba napomenuti kako izraelski premijer, prema pisanju izraelskih medija, ruskom predsjedniku namjerava dati do znanja dvije stvari: prvo, kako Izrael neće trpjeti učvršćenje iranskih snaga u Siriji; i drugo, izraelski zahtjev Siriji i sirijskoj vojsci za strogo pridržavanje sporazuma o povlačenju snaga s Golanske visoravni iz 1974.g. Prije nekoliko dana Netanjahu je na sjednici izraelske vlade kazao kako održava „postojane kontakte s američkom administracijom“. „Te veze s dvijema velikim državama (Rusijom i SAD-om) uvijek su vrlo važne za sigurnost Izraela, poglavito u sadašnje vrijeme“, kazao je Benjamin Netanjahu.

Podsjećamo: ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov je 4. srpnja, na sastanku sa svojim jordanskim kolegom, izjavio, kako  Rusija smatra „apsolutnom nerealnošću“ zahtjeve (Izraela) o potpunom povlačenju Irana iz Sirije. Pritom je dodao kako je Iran jedna od ključnih sila i u Siriji i na Bliskom istoku uopće, i da bi bilo potpuno nerealno očekivati iransko odbacivanje svojih interesa.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like