Italija će zabraniti prihvat migranata spašenih u Sredozemnom moru

Italija planira zabranu primanja migranata, spašenih u Sredozemnom moru tijekom misije „Sophia“, priopćio je njemački medij Welt, pozivajući se na riječi talijanskog ministra vanjskih poslova Enza Moavero Milanesija.

Njemački medij došao je u posjed službenog pisma, kojeg je talijanski ministar prije tri dana uputio šefici EU diplomacije Federici Mogherini. Navodi se, kako su zbog žurnosti stanja opunomoćeni predstavnici u vijeću za politička pitanja i pitanja sigurnosti (PSC) još u srijedu vijećali o alternativnim riješenjima oko razmještaja spašenih migranata, ali da nisu uspjeli postići konsenzus. Rasprava se nastavlja u petak.piše Welt.

„Mi tražimo žurno razmatranje plana operacije (EUNAVFOR MED —op. redakc.) oko pravila iskrcavanja, kako bi ih doveli u suglasje s načelom jasne podjele obveza, evidentiranih u članku 80 ugovora EU“ – navedeno je u pismu talijanske vlade.

“U danim okolnostima Italija više nije u toj poziciji da prihvaća i ponaša se sukladno planu operacije EUNA VFOR MED, koji se opire na više nepostojeću misiju o osiguranju sigurnosti granica „Triton“. U okviru te misije (Triton) svi spašeni migranti iskrcavani su isključivo u talijanskim lukama bez naknadnog razmještaja između država-članica“, stoji u pismu.

Operacija ЕС EUNAVFOR MED, kasnije nazvana „Sophia“, na snazi je od 2015.g., a njezin glavni cilj je spašavanje ljudi i suprostavljanje ilegalnom prijevozu migranata u Sredozemnom moru. U lipnju 2016.g. ministri vanjskih poslova proširili su mandat operacije, dodavši i zadaću obuke časnika libijske obalne straže i pomorskih snaga.

Talijanski premijer Giuseppe Conte u četvrtak je predložio osnivanje kriznog vijeća EU, koje bi se bavilo razmještajem migranata pristiglih u Europu.





Prošli vikend brod talijanske financijske garde i brod agencije za nadzor vanjskih granica EU (Frontex) iskrcali su na Siciliju 450 migranata, nakon što se pet članica EU suglasilo oko njihovog prihvata. Prema riječima talijanskog premijera, Španjolska, Portugal, Francuska, Njemačka i Malta spremni su primiti svatko po 50 migranata. Prethodno je Conte dozvolio iskrcaj u Italiji 43 žene i 14-ero djece, koji su se nalazili na ta dva broda. U nedjelju je talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova odobrilo iskrcaj preostalih migranata.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like