Iransko upozorenje: možemo obnoviti obogaćivanje urana do 20% za svega pet dana

Direktor iranske Agencije za atomsku energiju, Ali Akhbar Salehi, izjavio je 22. kolovoza na iranskoj državnoj televiziji, kako je Iranu potrebno svega pet dana za pokretanje procesa obogaćivanja urana do razine od 20%, objavila je agencija Associated Press. Proizvodnja toliko obogaćenog urana od strane Teherana, zabranjena je temeljem postignutog sporazuma Irana i međunarodne zajednice – tzv. šestorice – od srpnja 2015. godine, u zamjenu za postupno ukidanje gospodarskih sankcija toj zemlji.  Napominjemo, spomenuta razina obogaćenog urana dovoljna je za proizvodnju atomskih bojevih glava.

Ali Akhbar Salehi, osim što je direktor spomenute Agencije, obnaša i dužnost iranskog potpredsjednika, što njegovim izjavama daje dodatnu težinu. A te izjave posljedica su pogoršavanja američko-iranskih odnosa nakon ustoličenja američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je naglo zaoštrio odnose s Teheranom, optužujući ga za destabilizaciju bliskoistočne regije i potporu međunarodnom terorizmu. Trump je istodobno uspostavio još tiješnju suradnju s Izraelom i glavnim iranskim regionalnim suparnikom Saudijskom Arabijom, s kojom je potpisao sporazume o isporuci američkog oružja u vrijednosti od 109,7 milijardi dolara (radi preciznosti, veći dio tih sporazuma već je bio dogovoren u vrijeme prethodne administracijaeBaraka Obame).

Početkom kolovoza SAD je usvojio zakon o proširenju sankcija protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje. Kao odgovor na taj potez, iranski predsjednik Hasan Rouhani već je ranije izjavio: „Ukoliko oni (SAD) hoće pribjeći tim metodama (sankcijama), mi ćemo u vrlo kratkom vremenu – ne tijekom tjedana ili mjeseci, već nekoliko dana ili sati – vratiti prijašnje stanje.“ A to „stanje“ se odnosi na vrijeme prije srpnja 2015.g. i potpisivanja spomenutog Sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Nedavno je iranski predsjednik nazvao SAD „lošim partnerom i nepouzdanom stranom u pregovorima“, a također, iranski parlament je nedugo nakon izglasavanja novih američkih sankcija odobrio dodatna sredstva za razvoj iranskog raketnog programa, kao i za vanjske vojne aktivnosti Korpusa straže islamske revolucije u borbi protiv međunarodnog terorizma.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like