Iran zaprijetio rušenjem dvaju američkih špijunskih zrakoplova

Teheran je u subotu zaprijetio rušenjem dvaju američkih špijunskih zrakoplova, koji su letjeli u neposrednoj blizini iranske granice, priopćio je Fox News, pozivajući se na izvor blizak Pentagonu.

Naime, 10. rujna, navodi Fox News, američki zrakoplovi P-8 Poseidon, s deveteročlanom posadom, i EP-3 Eries, s 24 člana posade, letjeli su 13 milja od iranske obale (teritorijalne vode protežu se na 12 morskih milja od obale).

Za vrijeme leta, iranska vojska je Amerikancima poslala radio-poruku, kako ti zrakoplovi riskiraju rušenje. Piloti su ignorirali iransko upozorenje i nastavili let u međunarodnom zračnom prostoru, makar i vrlo blizu iranskom teritoriju.

“Mi smo željeli testirati iransku reakciju“, kazao je predstavnik Pentagona, kao odgovor na pitanje, zašto američki zrakoplovi lete tako blizu. „Jedno je nekomu reći da se udalji iz vaše zone, ali mi nismo bili u njihovoj zoni. Svaki put kada vi nekom prijetite rušenjem, to se ne smatra profesionalnim činom“, kazao je izvor Fox Newsa. Iako Pentagon iransku reakciju smatra neprofesionalnom, u Washingtonu nisu sigurni da je stav Irana predstavljao ugrozu jer u toj zoni nisu primjećeni sustavi iranske PZO.

Posljednjih dana učestala su američka upozorenja o „neprofesionalnom ponašanju“ iranskih oružanih snaga u Perzijskom zaljevu, poglavito onih vezanih uz približavanje iranskih patrolnih brodova u blizinu američkih vojnih brodova, uključno i nosača zrakoplova. Najmanje u jednom slučaju američki vojnici su bili primorani otvoriti i upozoravajuću vatru, kako bi se spriječili neželjeni incidenti.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like