Iran mjesečno izvozi 3 milijuna barela nafte u Rusiju

Iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh, izjavio je 4. veljače na konferenciji za medije, kako Iran mjesečno u Rusiju izvozi 3 milijuna barela nafte u sklopu programa „nafta za robu“.

Pri tom je izjavio kako je „trgovanje iranskom naftom u zamjenu za oružje“ laž i da se Iran „time nikada nije bavio“ (info: agencija IRNA).

Plaćanje za isporučenu naftu obavlja se u eurima, kazao je iranski ministar.

Podsjećamo: u svibnju 2017.g. Iran i Rusija su se dogovorili o isporukama iranske nafte u količini od 100 tisuća barela dnevno po programu „nafta u zamjenu za robe“. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak, izjavio je, kako će se ta nafta izvoziti u druge države. Polovica sredstava od realizacije tog posla iskorištava se za iransku kupovinu ruskih roba i usluga.

Ova vijest samo potvrđuje kako dvije zemlje sve intenzivnije surađuju, osim u političkoj, sigurnosnoj i vojnoj sferi (prije svega u odnosu na Siriju, regionalnu borbu protiv terorizma i izvoz ruskog oružja), i u sferi gospodarstva, prije svega energetike. Na to ih primorava trenutačno globalno i regionalno – bliskoistočno geopolitičko stanje i vrlo loši odnosi dviju država sa SAD-om. Intenzitet suradnje Rusije i Irana nesumnjivo će se povećavati, gotovo proporcionalno s jačanjem političkog i sankcijskog  pritiska Washingtona na Moskvu i Teheran.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like