Iran će povećati snagu za obogaćivanje urana

Iran će uputiti službeno pismo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, kojim će je izvijestiti o namjeri povećanja razine snage za obogaćivanje urana, izvjestio je predstavnik iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.  

Prema njegovim riječima, u pismu IAEA bit će navedeno, kako već 5. lipnja počinje proces povećanja snage za proizvodnju uranijevog heksafluorida. Kazao je, kako se radi o ubrzanju proizvodnje centrifuga koje se koriste za obogaćivanje urana.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, već je ranije naložio početak priprema za povećanje broja centrifuga.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump je 8. svibnja donio odluku o jednostranom povlačenju SAD-a iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i obećao protiv Teherana uvesti „gospodarske sankcije najviše razine“.

Ta je Trumpova odluka dovela do naglog porasta cijena nafte, najvećeg od 2014. godine, budući da je Iran treći po veličini proizvođač nafte unutar organizacije OPEC. Naime, sankcije mogu ograničiti izvoz iranske nafte, iako još nije sasvim poznato koliko će te mjere biti učinkovite. Europska unija, Rusija i Kina (ali i Indija) objavile su kako će nastaviti provoditi sve odredbe dogovorene sporazumom o iranskom nuklearnom programu iz ljeta 2015.g.

Najveći dio nafte Iran prodaje Kini (više od 1,5 milijuna barela dnevno), a onda Indiji, Japanu i Južnoj Koreji. I dvije posljednje zemlje već su izjavile kako bi željele nastaviti kupovati iransku naftu.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like