Irak pokrenuo vojnu operaciju za nadzor regije Kirkuk

Danas smo već pisali o sinoćnjim sukobima iračke vojske i kurdskih pešmerga u sjevernoj iračkoj regiji Kirkuk, bogatoj naftom.

Prema najnovijim informacijama, čini se kako je iračka vojska počela vojnu operaciju za stavljanje pod svoj potpuni nadzor spomenute regije i njezinog istoimenog administrativnog središta, zone Dakuk i Tus Hurmatu u susjednoj južnoj regiji Salah ed-Din. Tijekom 14. i 15. listopada, postrojbe iračke 9. oklopne  divizije, federalne policije i šijtskih formacija „Hashd al-Shaabi“ stavile su pod nadzor desetke naselja. Pritom su u najvećem broju slučajeva snage kurdskih pešmerga napuštale svoje položaje bez borbe, ponekad  za sobom ostavljajući i vojnu tehniku. Kurdski guverner regije Kirkuk već je izjavio, kako su svi oni koji su napustili položaje počinili izdaju i zaprijetio im je kažnjavanjem.

15. listopada iračka vojska pod nadzor je stavila niz naselja i bazu 47. brigade, a do večeri je zauzela i dva naselja u neposrednoj blizini grada Kirkuka, na južnom ulazu u grad.

U ponedjeljak ujutro borbe su počele i u samom gradu između Kurda i boraca „Hashd al-Shaabi“, a Iračani su zauzeli južno križanje na ulazu u grad. Istovremeno, iračka vojska počela je okruživanje Kirkuka iz smjera zapada i sjevero-zapada. Do podne je kolona iračkih vojnika ušla u grad, a također i zauzela gradsku zračnu luku.

Prema neprovjerenim podatcima, veći dio pešmerga napustio je Kirkuk, a u gradu su ostale jedino postrojbe lokalnih pobunjenika, kurdska policija „Asaish“ i manje oružane grupe Radničke stranke Kurdistana. Iračka vojska faktički je već zauzela veći dio naftnih nalazišta i postrojenja za preradu nafte zapadno od Kirkuka.

Trenutačno se čuje pucnjava u neposrednoj blizini središta Kirkuka, a vladine snage približavaju se i zrakoplovnoj bazi K-1, 4 kilometra sjevero-zapadno od grada.





Već drugi dan borbe se vode i u gradu Tus Hurmatu, u susjednoj regiji Salah ed-Din. O tamošnjem stanju malo je pouzdanih informacija, a zna se jedino kako iračka vojska pokušava blokirati zone grada u kojima se pruža otpor.

Ovakav razvoj stanja proturječi izjavi američkog ministra obrane generala Jamesa Mattisa od 13. listopada, kada je izjavio o velikoj pozornosti s kojom američka strana prati razvoj stanja u regiji Kirkuk, u kojoj je tada primjećena pojačana vojna aktivnost Bagdada i Erbila. Šef Pentagona tom je prilikom izjavio, kako je aktivnost SAD-a usmjerena na ne dopuštanje daljnje eskalacije stanja oko Kirkuka.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like