Indija i Pakistan i službeno primljeni u punopravno članstvo Šangajske organizacije

U petak, 9. lipnja, na samitu zemalja članica Šangajske organizacije (za suradnju) koji se održava u kazahstanskom glavnom gradu Astani, potvrđen je punopravni status i prijam u punopravno članstvo te organizacije dviju velikih južno-azijskih država, Indije i Pakistana.

Indijski premijer Narendra Modi tijekom zasjedanja ŠO je izjavio, kako Indija postaje članicom te organizacije nakon 12 godina sudjelovanja u statusu promatrača.

„Htio bih izraziti svoju duboku zahvalnost svim državama članicama za naš prijam u status punopravnog člana“, izjavio je premijer Modi, naglasivši, kako će indijsko članstvo u ŠO omogućiti prijelaz suradnje između država članica te Organizacije na još višu razinu.

Pakistanski premijer Navaz Sharif također je zahvalio državama osnivačima ŠO „za postojanu i nepromjenjivu potporu članstvu Pakistana u Organizaciji“.

Danas su šefovi država članica ŠO usvojili izvješće glavnog tajnika Organizacije i njezine regionalne protuterorističke strukture za 2016. godinu. Potpisana je Konvencija o suprostavljanju ekstremizmu i izjava o borbi protiv terorizma, a usvojena je i Astanska deklaracija.

Također je potpisan plan o zajedničkom djelovanju na realizaciji Programa suradnje članica ŠO u sferi turizma za 2017. i 2018. godinu.





Glede statusa Irana nije donešena bilo kakva nova odluka. Inače, Teheran je još prošle godine podnio službeni zahtjev za punopravno članstvo u ŠO, što je tada poduprijela Rusija, dok su ostale članice bile suzdržane. Prije dva dana i kineski zamjenik ministra vanjskih poslova izjavio je kako je Kina suglasna s prijamom Irana u punopravno članstvo. Međutim, usprkos tome, ovo pitanje nije stavljeno na dnevni red ovogodišnjeg samita. Pojedini analitičari smatraju kako prijam Irana zapravo blokira Saudijska Arabija posredstvom Tadžikistana. Međutim, s takvim stavovima Geopolitika.News se ne bi složila jer ipak jedan Tadžikistan nema realnu snagu unutar te organizacije kada su na dnevnom redu pitanja od takve važnosti kakav je prijam novih članica ranga i „težine“ jednog Irana. To su ipak pitanja o čijem riješenju odluke prije svega usuglašuju i donose dvije vodeće zemalje ŠO – Kina i Rusija. Pretpostavljamo kako u ovom trenutku niti Moskvi niti Pekingu nije u interesu „doljevanje ulja u vatru“ u odnosu na SAD i Zapad u cjelini, koji imaju vlastite geopolitičke interese na azijskom prostranstvu, te bi daljnje sužavanje prostora za iste kroz službeni prijam Irana zasigurno dodatno opteretilo ionako složene odnose na relaciji Istok-Zapad.

Podsjećamo, Deklaracija o osnivanju Šangajske organizacije potpisana je u Šangaju 2001. godine, na kinesko-rusku inicijativu, a potpisale su je, osim te dvije zemlje koje su i neformalni lideri Organizacije, i Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan i  Tadžikistan. U radnom dijelu sastanaka ŠO koji se odnose na proširenje Organizacije, kao države-promatrači do danas su sudjelovale Indija, Pakistan, Iran, Bjelorusija i Mongolija), kao i šest tzv. dijaloških partnera – Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like