Hibridi u Ukrajini: Spajanje američkih projektila sa sovjetskim protuzračnim sustavima

Aleksandar Kamišin, ukrajinski ministar strateške industrije, najavio je usvajanje novih “američko-ukrajinskih” protuzračnih rješenja na bojnom polju. Napominje da se ne radi o pojedinačnim sustavima, već o hibridnoj kompilaciji najmanje pet različitih sustava. Prednost ove ideje je brzina provedbe jer inače, kako tvrdi, treba najmanje tri ili četiri godine za izradu novog protuzračnog sustava, prenosi ga Ukrainska Pravda.

Kamišin ističe da je tradicionalno stvaranje “konvencionalnog” protuzračnog sustava proces koji traje najmanje pet godina. Tvrdi da zajednički napori u izradi hibridnih sustava protuzračne obrane mogu ubrzati ovaj proces.  Riječ je o kratkoročnim, srednjoročnim, pa čak i dugoročnim projektima, napominje ukrajinski ministar.

Cilj izrade ovog sustava nije poticanje rivalstva s njihovim saveznicima, već pristup tržištima koja su do sada izgledala nedostižna i za SAD i za Ukrajinu. “To je simbiotski odnos, gdje mi dobivamo ubrzanu modernizaciju protuzračne obrane, a oni prodiru na nova tržišta sa svojim sustavima”, objasnio je Kamišin.

FrankenSAM

Hibridni projekti koji se trenutno razvijaju su pod vodstvom FrankenSAM-a, zajedničkog američko-ukrajinskog projekta. Projekt je nazvao i pokrenuo Pentagon krajem rujna. SAM dolazi od skraćenice surface-to-air missile (“projektili zemlja zrak”), a Franken od fiktivnog lika Frankensteina koji je sastaljen od različitih, naizgled, nespojivih dijelova.

Specifična uloga FrankenSAM-a na bojnom polju još nije poznata. Nakon otkrivanja ove vijesti, na društvenim mrežama krenula je brza poplava nagađanja. Vojni analitičari i korisnici interneta počeli su nagađati je li linija bojišnice postala opet postala mjesto testiranja novog sustava.

Uistinu, bojno polje u Ukrajini transformiralo se u poligon testiranja za raznovrsno oružje koje koriste obje strane. Nekolicina vojnih promatrača pogurala je dijalog još dalje, sugerirajući da bi novi hibridni sustav protuzračne obrane potencijalno mogao presresti neke od nedavno uvedenih bespilotnih letjelica i projektila koje je Rusija koristila protiv ukrajinskih ciljeva.





Jednostavnije rečeno, ukrajinska vojska revitalizira starije sovjetske lansere integrirajući ih s naprednim projektilima nabavljenim uglavnom od zapadnih saveznika, većinom iz Amerike. U okviru ove inicijative zasad poznate su tri varijante.

Nekoliko opcija

Prva varijanta je ugradnju američkih raketa Sea Sparrow u tradicionalne sustave za lansiranje Buk iz sovjetske ere. Druga je uparivanje američke rakete zrak-zrak Sidewinder sa sovjetskom radarskom tehnologijom. Posljednja opcija je zasad “povjerljiva”, tvrde iz ukrajinskog ministarstva obrane zbog “vrhunskih sposobnosti”, ali točni detalji nisu javno poznati.

Nagađanja za treću opciju su široka: od postavljanja kontejnera s američkim projektilima na starije sovjetske lansirne sustave, pa do potpune integraciju kompletnih američkih lansirnih sustava u jedinstvenu strukturu protuzračne obrane sovjetskog S-300.





Zanimljivo izvješće američkog Financial Timesa otkriva inicijativu ukrajinske vojske da ožive projektile AIM-9 zrak-zrak koji su im stigli iz SAD-a i koji su do nedavno bili izvan funkcije. Sada služe u obrani zemlja-zrak. Govoreći za novine, anonimni ukrajinski dužnosnik je izjavio: “Ispravili smo ih i otkrili inovativnu metodu za njihovo postavljanje na zemlju. Ovo je u biti sada protuzračna obrana domaće izrade”.

Nedavno je ukrajinski ministar potvrdio da je primarni cilj svih pothvata koji se poduzimaju pod okriljem zajedničkog programa FrankenSAM besprijekorna integracija zapadnih struktura protuzračne obrane u zastarjele sovjetske sustave. Ovo je jedan od mnogobrojnih primjera domišljatosti koja odlikuje obje strane u sukobu. Prilagodbe, razna spajanja, modifikacije i odgovori na akcije neprijatelja se događaju na tjednoj bazi i zaobilaze stroge protokole i višegodišnja testiranja.

Komentari

komentar

You may also like