Francuski „Total“: sankcije onemogućuju biznis s Iranom

Francuski i svjetski energetski div „Total“, iako još nije u potpunosti napustio iransko tržište, pesimistično gleda na perspektivu poslova s Iranom u kontekstu američkih sankcija.

„Total“ je s Iranom sklopio sporazum o eksploataciji najvećeg svjetskog nalazišta plina Južni Pars, u Perzijskom zaljevu, nakon što je 2015.g. međunarodna zajednica (tzv. šestorica) s tom državom sklopila sporazum o njezinom nuklearnom programu i posljedičnog ukidanja protuiranskih sankcija od strane UN-a.

(Francuski gigant „Total“ u lipnju 2017. g. s Iranom sklopio sporazum o namjeri investiranja u najveće iransko i svjetsko plinsko nalazište Južni Pars, vrijedan ogromnih 4,5 milijardi dolara. Iranski ministar za naftu Bijan Zangeneh (inače, lobist „Total“-a) je 17. svibnja izjavio kako će izgubljeno mjesto Total-a na tom nalazištu zauzeti kineski državni energetski div CNPC. Taj je sporazum bio izrazito povoljan za francusku tvrtku jer je njime Iran po prvi put dozvolio nekoj stranoj tvrtci udio u projektu veći od 40%. U projektu Južni Pars Total je dobio  50,1% udjela, kineski CNBC – 30%,  a brazilski „Petrobras“ 19,9%. Info: Zoran Meter: EU se povlači pred Trumpom: KONFORMIZAM VAŽNIJI OD SUVERENITETA).

Međutim, „Total“ se sada priprema na povlačenje iz tog projekta, ukoliko Sjedinjene Države tu tvrtku ne oslobode od sankcija, kojima prijete svim domaćim i inozemnim tvrtkama koje nastave poslovati s Teheranom nakon 4. studenog ove godine.

Podsjećamo da je američki predsjednik Donald Trump 8. ožujka objavio odluku o jednostranom američkom povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom i obećao protiv te zemlje uvesti nikada strože sankcije u povijesti. Pri tom je europskim tvrtkama dao rok od 90 do 180 dana za odustajanje od investicija u toj zemlji, inače im slijede sankcije.

Predsjednik „Totala“ Patrick Jean Pouyanné je u četvrtak, 21. lipnja, na seminaru OPEC-a u Beču, za televiziju CNBC izjavio, kako „nema niti jedne međunarodne tvrtke, slične „Totalu“ , koja bi mogla raditi u bilo kojoj zemlji s drugim (po redu) sankcijama. Ja na to nemam pravo. To je jednostavno svjetska realnost.“





Podsjećamo: Europska komisija je u svibnju odlučila početi proces primjene zakona koji zabranjuje europskim tvrtkama pridržavanje američkih sankcija protiv Irana i ne priznaje bilo kakve sudske odluke koje osiguravaju primjenu američkih sankcija. Ta se mjera koristi po prvi put nakon više od dva desetljeća i američkog jednostranog  uvođenja sankcija protiv stranih tvrtki koje posluju s Kubom.

„Mi smo također odlučili dozvoliti Europskoj investicijskoj banci surađivati u investicijama europskih tvrtki u Iranu. I sama EK nastavit će svoju suradnju s Iranom“, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon sastanka s čelnicima članica EU.

Šef francuskog „Totala“ kazao je, kako se, vjerojatno, njegova pozicija ne razmatra dovoljno dobro od strane čelnika EU, koji žele spasiti nuklearni sporazum. Dodao je i da on mora biti pragmatičan i gledati u lice stvarnosti.





„Istina je u tome, da je glavni grad svijeta danas u SAD-u. Je li pravilno da u tom svijetu SAD to iskorištava…, kako bi uspostavio nekakva pravila za druge zemlje? To je sporno pitanje“, izjavio je Patrick Jean Pouyanné. „SAD bi mogle odlučiti da ja ne mogu imati pristup financiranju iz SAD-a. Dozvolite mi pojasniti: nemoguće je voditi međunarodnu tvrtku, kao „Total“, bez pristupa američkom financiranju“, kazao je predsjednik najveće francuske energetske tvrtke.

„Total“ izvješćuje kako američke banke sudjeluju u oko 90% financijskih operacija tvrtke, a da udjel američkih investitora  iznosi više od 30% njezinih dionica.

Zoran Meter: EU se povlači pred Trumpom: KONFORMIZAM VAŽNIJI OD SUVERENITETA

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like