Francuski ministar: Europa će odgovoriti na nove američke sankcije

Europa će opet odgovoriti protumjerama ukoliko američki predsjednik Trump izvrši svoju prijetnju uvođenjem carina na uvoz europskih automobila, izjavio je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

„Ukoliko SAD ponovo po nama udare uvođenjem 20%-tnih carina na uvoz automobila, mi ćemo opet odgovoriti. Mi ne želimo eskalaciju, ali na nas napadaju“, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar.

Podsjećamo: EU je u petak uvela carine u iznosu od 25% na 200-tinjak vrsta američkih roba u vrijednosti od 2,8 milijardi eura, kao odgovor na američke carine na uvoz čelika i aluminija (25% i 10%). S tim u svezi američki predsjednik Trump odmah je svojim tvitom zaprijetio uvođenjem novih carina, ovaj put na uvoz automobila iz EU.

Jučer je poznati američki proizvođač motora Harley-Davidson Inc. (na uvoz čijih se motora također odnose carine EU uvedene u petak) izjavio, kako će preseliti proizvodnju motora namjenjenih Europskoj uniji iz SAD-a u inozemne tvornice. Tvrtka prognozira, kako će je uvedene europske carine stajati od 90 do 100 milijuna dolara godišnje.

Komentirajući tu vijest, francuski ministar financija Le Maire je izjavio slijedeće: „Sve što omogućuje otvaranje radnih mijesta u Europi je pravilno. Mi ne želimo „trgovinski rat“, ali mi ćemo se štititi.“

Članice EU također istupaju protiv američkih sankcija kojima će se izvrgavati europske tvrtke koje nastave poslovanje s Iranom nakon američkog jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s tom zemljom iz 2015.g. Le Maire je tim povodom izjavio, kako do sada od Washingtona nisu polučili „pozitivne signale“ nakon zajedničke molbe Francuske, Njemačke i Velike Britanije za oslobađanje europskih tvrtki od sankcija.





U svom intervjuu za The Financial Times, francuski je ministar naglasio kako Trumpovi potezi daju novi cilj francusko-njemačkim odnosima i da im Trump „daje povod za ujedinjenje i povijesnu šansu za postajanje snažnijima“. Pri tom je naglasio kako suradnja između Francuske i Njemačke, dvaju najsnažnijih europskih gospodarstava, ima odlučujuću važnost u vrijeme kada američki predsjednik nastoji „oslabiti Europu“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like