Finska odobrila izgradnju plinovoda „Sjeverni tok 2“

Finsko Ministarstvo gospodarstva odobrilo je izgradnju dijela plinovoda „Sjeverni tok 2“, koji prolazi kroz njezin isključivi gospodarski pojas, priopćeno je od strane vlade te zemlje.

Od ukupne duljine tog magistralnog plinovoda, koja iznosi 1220 kilometara, 374 kilometra prolazit će kroz finski isključivi gospodarski pojas na Baltičkom moru.

Suglasnost na izgradnju tog plinovoda je uvjetna, što znači kako investitor mora poštivati uvjete koji su dostavljeni u riješenju. Tako, pri gradnji mora biti poštivano načelo „opreza u sprječavanju i najmanjih nesreća i šteta“, kako i nužnost uzimanja u obzir posebnosti Baltičkog mora i drugih projekata u isključivom gospodarskom pojasu Finske.

Podsjećamo: Plinovod „Sjeverni tok 2“ gradio bi se paralelno s već postojećim plinovodom „Sjeverni tok“ koji povezuje Rusiju i Njemačku bez posrednika, dnom Baltičkog mora. Ukupni kapacitet novog plinovoda iznosio bi 55 milijardi m3 plina godišnje, a cijena projekta je oko 10 milijardi eura. Nedavno je svoju dozvolu za izgradnju tog plinovoda dala i njemačka vlada, a da bi projekt i službeno mogao početi s izgradnjom trebaju mu još dozvole od Rusije, Švedske i Danske. S ovom prvom sigurno neće biti problema budući da je ruski „Gazprom“ i glavni nositelj čitavog projekta (osim njega, u projektu još sudjeluju i Engie, OMV, Shell, BASF i Uniper), a vjerojatno niti sa švedske strane. Međutim, danski parlament je već ranije usvojio poseban zakon koji toj zemlji omogućuje sprječavanje prolaska plinovoda kroz danski dio Baltičkog mora. Projektu se izričito protivi Washington, kao i pojedine istočne članice Europske unije i Ukrajina, smatrajući ga opasnim po europsku energetsku sigurnost i neovisnost. U svakom slučaju, do ljeta bi se trebala znati i konačna sudbina tog komercijalnog prijekta, koji je već odavno izišao iz okvira gospodarskih interesa i prešao u sferu geopolitičke borbe Washingtona i Moskve za europsko plinsko tržište.

Njemačka dala dozvolu za izgradnju „Sjevernog toka-2“





 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like