Financial Times – zašto je propala želja Zapada za „obuzdavanjem“ Rusije

The Financial Times je 27. prosinca objavio interesantan osvrt na propast Zapadne taktike „obuzdavanja“ Rusije koja nije dala nikakve rezultate, a izazvala je sporove po pitanju na koji način predstoji graditi odnose s Moskvom, što neposredno ukazuje na propast spomenute politike (https://www.ft.com/content/5d3d406a-c229-11e6-81c2-f57d90f6741a).

Nakon što su se propašću SSSR-a Sjedinjene Američke Države riješile ideološkog konkurenta, Zapadne države su se počele lakomisleno odnositi prema svojim proklamiranim vrjednotama. Postupno su se počele urušavati granice između temeljnih načela – suvereniteta i miješanja u unutarnje stvari drugih zemalja, vladavine zakona i bezakonja, demokracije i osobne vlasti, piše FT.

Obuzdavanje zahtjeva ideološku određenost, a neopredjeljenost svijeta, formiranog nakon Hladnog rata, oduzima toj strategiji svaki smisao“, navodi se u komentaru FT.

Pritom je Rusija kao država integrirana u međunarodni sustav trgovine i sigurnosti, pa nastojanja za ograničenje njezinog utjecaja ne mogu biti učinkoviti. A kako ta zemlja ima status nuklearne države, ideja izoliranja Moskve je previše riskantna. Osim toga, ruske vlasti sve češće izjavljuju o nehtjenju sukobljavanja sa Zapadom i namjeri uspostave prijateljskih odnosa. U takvim okolnostima američki pozivi na „blokadu“ Moskve izazivaju previše pitanja, naglašava se u komentaru FT.

Koncepcija suradnje na temelju dogovora“, koju predlaže novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, također ne daje nadu jer će Rusija u tom slučaju tražiti jako puno. Moskva ne želi samo sklopiti „novi sporazum iz Jalte“, već traži i da Zapadne države odobre njezino pravo na vlastitu interpretaciju globalnih pravila i uspostavu poretka zasnovanog na ravnoteži interesa i država, piše Financial Times. Na taj način, kroz format plati za „prijateljstvo“, Rusiji je nužna demonstracija američkog i europskog priznanja njezine snage i utjecaja. Daljnji razvoj zbivanja ovisit će od toga je li Zapad spreman ići na ustupke, zaključuje Financial Times.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like