Evo što ruska vojska sada radi da zaštiti Krimski most

Tijekom proteklih mjesec i pol dana Rusija je postavila više od 25 teglenica duž Krimskog mosta kako bi služile kao barijere protiv potencijalnih napada ukrajinskih pomorskih dronova, tj. navođenih glisera bez posade na koje je montiran eksploziv.

Ovaj potez naglašava stalne napore da se osigura most, također poznat kao Kerčki most (jer prelazi preko istoimenog tjesnaca, koji povezuje poluotok Taman iz Krasnodarskog kraja u Rusiji s poluotokom Kerč na većem poluotoku Krimu.

Krimski most, koji je izgradila Rusija nakon aneksije Krima 2014., najduži je most u Europi i dugačak je 19 km. Most je svojevrstan simbol ruskog inženjerskog uspjeha, ali i polaganja pravo na Krim. Dva mjeseca nakon što su ukrajinske snage oštetile most, on je obnovljen, a sam Putin se tada provozao Mercedesom preko njega. Izgradnja je koštala je otprilike 227,92 milijarde rubalja (2,5 milijardi eura) i uključuje paralelne strukture za cestu s četiri trake i dvokolosiječnu željeznicu.





Most kao ‘legitimna meta’ za Ukrajince

Prema Andriju Jusovu, predstavniku Glavne uprave za obavještajne poslove ukrajinskog Ministarstva obrane, ruska vojska intenzivira svoje napore kako bi zaštitila most od ukrajinskih vojnih operacija. “Neprijatelj doista jača sigurnost i zaštitu mosta, gradi nove utvrde i jača pomorsku obranu”, rekao je Yusov. Dodao je da obrambene mjere uključuju i konvencionalne sustave i improvizirane barijere, poput postavljanja teglenica.

Jusov je primijetio da ove taktike nisu nove, budući da je Rusija ranije koristila slične metode za zaštitu mosta. Također je podsjetio da su ukrajinske specijalne snage i vojska provele brojne uspješne operacije na Krimu, uključujući uništavanje brodova Crnomorske flote. Ukrajinski dužnosnici više su puta proglasili Krimski most legitimnom metom, naglašavajući stalne napore Ukrajine da ometa njegovu uporabu.

Most je do sada barem tri put bio meta napada, a čini se da je jedan napad podrazumijevao i pomorke dronove od kojih Rusi sada štite most. Duži prekid ove linije bio bi velik udarac za rusku vojnu logistiku.





Britanski obavještajci objašnjavaju što sve ruska vojska čini za zaštitu Krimskog mosta

Komentari

komentar

You may also like