Dođite na gala koncert: zvijezda sanktpeterburškog baleta, opere i mjuzikla

Na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu će se 5. i 6. lipnja 2017. godine u okviru Kulturnog programa Sankt-Peterburga u Zagrebu s ciljem  nastavka „kulturnog dijaloga“ između Sankt-Peterburga i Zagreba, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice ruskog priznanja neovisnosti Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, održati Gala koncerti zvijezda peterburškog baleta, opere i mjuzikla. U koncertu će sudjelovati solisti vodećih kazališta Sankt-Peterburga: Državnog akademskog Marijinskog kazališta, Sanktpeterburškog državnog baletnog kazališta Leonid Jakobson i Sanktpeterburškog akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, vodeći solisti ruskih mjuzikla, laureati Ruske nacionalne kazališne nagrade „Zlatna maska“.

Umjetnički ravnatelj koncerta bit će Andrian Fadejev, počasni umjetnik Rusije, umjetnički voditelj Sanktpeterburškog državnog akademskog baletnog kazališta Leonid Jakobson, laureat Međunarodnog natjecanja baletnih umjetnika Vaganova-Prix i Više kazališne nagrade Sankt-Peterburga „Zlatni Sofit“ u nominaciji „Najbolja uloga u baletu“, dobitnik nagrade časopisa „Balet“ – „Duša plesa“  i godišnje međunarodne nagrade „Za plesnu umjetnost Leonid Mjasin“.

Baletni dio programa uključivat će poznate klasične predstave koje će predstaviti ono najbolje od ruskog baleta i suvremene koreografije. Jedno od vodećih glazbenih kazališta u Rusiji i svijetu – Marijinsko kazalište – predstavit će svoje najbolje plesače. Solisti kazališta Jekaterina Osmolkina, počasna umjetnica Rusije, laureatkinja međunarodnih natjecanja, dobitnica Više kazališne nagrade Sankt-Peterburga „Zlatni Sofit“ i Aleksandar Sergejev, laureat Više kazališne nagrade Sankt-Peterburga „Zlatni Sofit“, predstavit će Pas de deux iz baleta „Leptir” (Le papillon) na glazbu Jacquesa Offenbacha u koreografiji Marie Taglioni i adagio iz baleta „Pepeljuga“ na glazbu Sergeja Prokofjeva u koreografiji Alekseja Ratmanskog. Prvak baleta Marijnskog kazališta i Bavarskog državnog baleta, laureat prestižnih međunarodnih natjecanja i nagrada, dobitnik stipendije „Zegna – Mariinsky New Talent Awards“, laureat Međunarodne baletne nagrade „Dance Open“ u nominaciji „Mister ekspresivnosti“ Vladimir Škljarov i solistica Marijinskog kazališta i Bavarskog državnog baleta Marija Širinkina izvest će Pas de deux iz baleta “Korsar” na glazbu Riccarda Driga u koreografiji Mariusa Petipaa i adagio iz baleta “Spartak” na glazbu Arama Hačaturjana u koreografiji Jurija Grigoroviča.

Solisti Marijinskog teatra, počasna umjetnica Udmurtske Republike, laureatkinja Međunarodnog natjecanja baletnih umjetnika u Seulu Jelena Jevsejeva i laureat Više kazališne nagrade Sankt-Peterburga „Zlatni Sofit“ Aleksandar Sergejev, upoznat će publiku sa suvremenom predstavom „Rastanak“ sjajnog ruskog koreografa Jurija Smekalova, laureata Ruske nacionalne kazališne nagrade „Zlatna maska“ i Više kazališne nagrade Sankt-Peterburga „Zlatni Sofit“, na glazbu Johna Powella. Mihajlovsko kazalište opere i baleta predstavit će „Without words“ na glazbu Franza Schuberta u koreografiji Nacha Duata i Pas de deux iz baleta „Plamen Pariza“ na glazbu Borisa Asafjeva u koreografiji Vasilija Vajnonena, koje će izvesti balerina Anželina Voroncova, laureatikinja Međunarodnih natjecanja, i Ivan Zajcev, prvak kazališta i pobjednik Međunarodnog natjecanja. Solisti Sanktpeterburškog državnog akademskog baletnog kazališta Leonid Jakobson – Jelena Černova i pobjednik Međunarodnog natjecanja Stepan Demin izvest će „Bečki valcer“ na glazbu Johanna Straussa u koreografiji osnivača kazališta Leonida Jakobsona, laureatkinja Nagrade za mlade Vlade Sankt-Peterburga Alla Bočarova i laureat međunarodnih natjecanja Andrej Sorokin izvest će Pas de deux iz baleta „Don Quijote” na glazbu Ludwiga Minkusa, u koreografiji Mariusa Petipaa i adagio iz baleta „Chopiniana” (7. Valcer) na glazbu Frederica Chopina u koreografiji Mihaila Fokina.

Ruska moda u Zagrebu: Tatjana Livaić

Opernu umjetnost predstavit će Irina Matajeva, solistica Marijinskog teatra, pobjednica međunarodnih i državnih natjecanja, laureatkinja Više kazališne nagrade Sankt-Peterburga „Zlatni Sofit“, koja će izvesti ariju Carmen iz opere „Carmen“ Georgesa Bizeta, i Aleksandar Trofimov, Solist Akademije mladih opernih pjevača Marijinskog kazališta, pobjednik međunarodnih i državnih natjecanja i laureat posebne nagrade „Za najbolju izvedbu romance de Falle“ Međunarodnog natjecanja komorne glazbe Jelena Obrazcova. U njegovoj izvedbi čut ćemo romancu Borisa Fomina „Dugim putem“. Oni će u duetu izvesti djelo Francesca Sartorija i Lucia Quarantotta „Time to say goodbye“.





Dio gala koncerta koji će kombinirati glazbenu, dramsku, koreografsku i opernu umjetnost – mjuzikl – predstavit će neki od njegovih najsjajnijih predstavnika. Solistica ruskih mjuzikla, kazališna i filmska glumica i dvostruka laureatkinja Ruske nacionalne kazališne nagrade „Zlatna Maska“ Manana Gogitidze, koja paralelno s radom u kazalištu, filmu i nastavi sudjeluje na koncertima u Peterburgu i drugim ruskim gradovima, predstavit će publici kompoziciju „New York, New York“, pjesmu koju je prva otpjevala Liza Minnelli u istoimenom filmu Martina Scorsesea, koju je specijalno za taj film napisao skladatelj John Kander zajedno s autorom stihova Fredom Ebbom. Vodeći solist ruskih mjuzikla, kazališni i filmski glumac, laureat Ruske nacionalne kazališne nagrade „Zlatna Maska“, koji aktivno nastupa na koncertima u Rusiji i inozemstvu, kao solist s komornim i simfonijskim orkestrima, Ivan Ožogin, izvest će Nadéah „At the moment”. Manana i Ožogin će u duetu izvesti „Mrkli mrak” iz mjuzikla „Ples vampira”  Michaela Kunzea i Jima Steinmana.

Projekt je usmjeren na jačanje i razvijanje kulturne suradnje između Ruske Federacije i Hrvatske, stvaranje povoljnih uvjeta za jačanje međusobnog razumijevanja između naših zemalja, razvoj obostrano korisne suradnje i partnerstva, jačanje i unapređenje međunarodnih kulturnih kontakata i potvrđivanje zajedničkih kulturnih vrijednosti i duhovnog srodstva naših naroda.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like