Europa se priprema za „Sjeverni tok-2“

Europski plinski operateri počeli su pripreme za povećanje snage svojih plinovodnih sustava, neovisno o nastojanjima Europske komisije za stvaranje prepreka izgradnji „Sjevernog toka-2“.

Iz izvješća Europske mreže operatera dobavljača plina (Entsog) može se isčitati kako je projekt kopnene komponente projekta podmorskog plinovoda „Sjeverni tok-2“ – Eugal – dobio investicijsku dozvolu, što znači i vjerojatno konačno odobrenje njegove izgradnje.

Njemački operater Gascade (inače u vlasništvu ruskog Gazproma i njemačkog Wintershalla) pojasnio je kako izgradnja plinovoda Eugal počinje sredinom 2018. godine, a završit će do kraja 2019.g. – do trenutka pokretanja „Sjevernog toka-2“. U toj tvrtci su također kazali, kako sada čekaju dozvolu za izgradnju od strane njemačke vlade. Pritom smatraju kako će dozvolu dobiti do sredine 2018.g. nakon čega će početi gradnja prve cijevi tog plinovoda. Izradnja je sinkronizirana s pokretanjem „Sjevernog toka-2“ ali je još prerano govoriti o njihovoj integraciji.

Planirano je kako će plinovod Eugal  imati kapacitet od 48 milijardi m3 plina godišnje. On bi trebao biti dvojnik plinovodu OPAL, preko kojeg se ruski plin koji dolazi kroz „Sjeverni tok“ distribuira potrošačima u Srednjoj i Zapadnoj Europi.

Na temu izgradnje „Sjevernog toka-2“ danas se oglasila i američka veleposlanica u Kijevu Marie Yovanovitch, rekavši, kako će taj plinovod Ukrajinu lišiti 3% BDP-a godišnje tj. da država više neće dobitvati 2,7 milijardi dolara godišnje od transporta ruskog plina u Europu zbog smanjenja njegove količine koja se transportira  ukrajinskim teritorijem. Predsjednik tvrtke „Naftogaz Ukrajina“ Andrey Kobolev, procijenio je te gubitke na 3 milijarde dolara.





Upravo Ukrajina i SAD (iako nisu članice EU) najoštrije se protive izgradnji plinovoda „Sjeverni tok-2“, skupa s Poljskom i baltičkim državama. Međutim, problem je što Kijev poziva inozemne investitore na rekonstrukciju dotrajalog ukrajinskog plinovodnog sustava, ali investitori od trenutka smjene ukrajinske vlasti 2014.g. nisu u tom smjeru učinili niti jedan konkretan korak. Sigurnost korištenja tog plinovodnog sustava opada zbog nedostatka novca za njegovo održavanje.

Također moramo podsjetiti, kako je Kijev već ranije odustao od planiranog remonta (bilo je osigurano 154 milijuna dolara) dijela svog plinovodnog sustava zbog pokretanja rusko-turskog projekta plinovod „Turski tok“, koji je već u fazi izgradnje. Naftogaz je s tim u svezi izdao slijedeće priopćenje: „Zbog dogovora Rusije i Turske o realizaciji projekta „Turski tok“, kojim se planira zamijeniti tranzit ruskog plina u Tursku kroz teritorij Ukrajine, ta investicija je postala neisplativa.“

Vezano za plinovod „Sjeverni tok-2“ oglasio se i bivši njemački kancelar, a od nedavno predsjednik vijeća direktora vodeće ruske naftne tvrtke „Rosneft“, Gerhard Schroder, izjavivši, kako „SAD vodi gospodarski rat i gura svoj skuplji LNG plin na europsko tržište umjesto jeftinog ruskog“. Pritom je dodao kako je „njemačka vlada postupila pravilno, označivši „Sjeverni tok-2“ ekonomskim projektom koji ne treba politizirati. To osigurava energetsku nezavisnost Njemačke“.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like