EU utvrdila nova pravila trgovine s Kinom

Europska unija utvrdila je nova pravila zaštite od nekontroliranog uvoza kineske robe, završivši tako 18-omjesečni spor oko trgovinskih odnosa s Pekingom, izvjestio je u utorak Reuters, pozivajući se na vlastite izvore.

Europska unija i mnogi drugi kineski trgovinski partneri razmatrali su pitanje, treba li Kinu sagledavati kao „tržišno gospodarstvo“, što je, prema riječima Pekinga, Kina zaslužila po pravu još krajem 2016. godine, 15 godina nakon stupanja u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO). Nakon pregovora s predstavnicima EU, Europski parlament i Europska komisija odlučili su kako će se nova pravila odnositi jednako na sve članice WTO-a, ali postojat će iznimke u slučaju „tržišnih nepravilnosti“, poput miješanja države (politike) u ekonomiju zemlje, što se prije svega odnosi na Kinu.

EU je po tom pitanju počeo konzultacije početkom 2016. godine i proveo istragu, prikupivši više od 5 tisuća stavova o tome, kako treba reagirati na žalbe u svezi trgovinskih odnosa s Kinom.

Prema riječima izvora, nakon niza neuspjelih pokušaja Europska komisija, članice EU i zakonodavci uspjeli su nadići postojeća razmimoilaženja.

U rujnu 2001. godine grupa WTO zadužena za Kinu potvrdila je sve dokumente za priključenje te zemlje navedenoj organizaciji.  2016.g. istekao je rok važenja 15. članka o stupanju Kine u WTO, nakon čega članice WTO-a imaju mogućnost primjenjivati metode carinskih barijera prema nizu kineskih roba.

Kina inzistira na priznanju svog tržišnog gospodarstva, kako njezini partneri ne bi mogli primjenjivati protu-dampinške mjere prema kineskim proizvodima.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like