EU predlaže SAD-u, da će u zamjenu za odustajanje od carina kupovati više američkog plina?

Ukoliko je ova vijest točna, ona najbolje svjedoči o stvarnoj „snazi“ Europske unije u odnosu na Sjedinjene Države. Naime, ruska agencija RIA Novosti maloprije je objavila vijest, pozivajući se na diplomatski izvor u Bruxellessu, kako je Europska komisija predložila povećanje uvoza američkog ukapljenog (LNG) plina i proširenje odgovarajuće infrastrukture, u zamjenu za američko ukidanje carina na uvoz europskog čelika i aluminija.

Sinoć se o stanju vezanom uz trgovinu između EU i SAD-a raspravljalo i na neformalnoj večeri 28 šefova zemalja Unije u Sofiji. Prema riječima predsjednika EK Jean-Claude Junckera, nove američke carine ne smije se pravdati američkom nacionalnom sigurnošću, te dodao, kako će EK primijeniti „odlučne mjere“ za zaštitu interesa Europske unije.

Međutim, ukoliko se radi o mjerama poput gore spomenute, uvoza veće količine skupljeg američkog LNG plina, o kakvoj se „odlučnosti“ EK u zaštiti interesa Europske unije uopće može govoriti? Otvara se pitanje, koje će sve to zemlje morati uvoziti skuplji američki plin (sve ili samo neke), poglavito ukoliko se zna kako izvoz čelika i aluminija u SAD najviše ostvaruju Njemačka i Nizozemska, a većina članica EU s tom vrstom biznisa nema ama baš nikakvog dodira. U spomenutom prijedlogu EK američkoj strani uopće se ne radi o „trgovanju interesima“ u smislu „ti ćeš nešto dati meni, a ja tebi“ (makar i u određenom nesrazmjeru što se tiče krajnjeg zadovoljstva nakon postignutog dogovora). Radi se isključivo o pristajanju na ucjenu, pokušaju saniranja štete prihvaćanjem manje štete, u čemu profitira jedino SAD. Dakle – čista kapitualacija Bruxellessa. Jer Europska unija tim prijedlogom ne dobiva ama baš ništa osim vlastite štete: ona (ukoliko SAD uopće pristane na taj prijedlog EK, a nema razloga da to ne učini) samo zadržava ono što je imala i ranije vezano za izvoz čelika i aluminija na američko tržište, ali zauzvrat mora prihvatiti nešto što joj u financijskom smislu ne odgovara, jer da joj je odgovaralo, američki LNG plin uvozila bi i ranije. Toliko o Junckerovim „odlučnim mjerama“ i „zaštiti interesa EU“. Ukoliko na sličan način Bruxelless bude „štitio“ EU interese kroz zaštitu postojećeg nuklearnog sporazuma s Iranom, teško da će od tog sporazuma na kraju što ostati.

Mudri narod bi jednostavno rekao: „S rogatim se nemoj bosti ako i ti nemaš rog!“

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like