EU izgubila 10 mlrd. dolara zbog smanjenja izvoza u Iran

Članice Europske unije izgubile su oko 10 milijardi dolara nakon smanjenja izvoza svojih roba i usluga u Iran, izjavio je austrijski veleposlanik u Teheranu Stefan Schultz u intervjuu iranskoj agenciji Shana.

U okviru sastanka s predstavnicima inozemnih tvrtki u Iranu, kojem je nazočio i iranski ministar vanjskih poslova Muhammad Javad Zarif, austrijski veleposlanik Schultz kazao je, kako bi europske tvrtke željele minimizirati gubitke zbog ugroza novih sankcija od strane SAD-a. Izjavio je, kako su se tijekom nedavnog susreta u Beču austrijski i iranski predsjednici dogovorili nastavak gospodarske suradnje uz uvjet iranskog ispunjavanja preuzetih obveza pri potpisivanju nuklearnog sporazuma s Teheranom. Schultz je izjavio kako će Iran i njegovi partneri iskoristiti sve zakonite mogućnosti za zaobilaženje američkih sankcija.

„Mi  moramo pronaći mehanizme koji će omogućiti zaobilaženje sankcija SAD-a. EU će to činiti uz pomoć već postojećih različitih instrumenata. Europske države također mogu proširiti svoju bilateralnu suradnju s Iranom, koristeći i vlastite mogućnosti“, izjavio je austrijski veleposlanik u Iranu.

Podsjećamo: Washington zahtjeva od svojih europskih saveznika (ali i drugih zemalja svijeta) prekid gospodarske suradnje s Iranom, prije svega u njegovom energetskom sektoru, a poglavito prekid uvoza iranske nafte od 4. studenog, kada će te sankcije i stupiti na snagu. Time želi oslabiti gospodarsku i vojnu moć Irana i proizvesti socijalne probleme i nemire, koji bi u konačnici trebali dovesti do pada iranske vlade i promjene smjera iranske vanjske politike. Takvi zahtjevi američke administracije, formulirani nakon američkog jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju ove godine, izazivaju veliki otpor diljem svijeta, jer, osim što predstavljanju kršenje međunarodnog prava i rezolucije VS UN-a, neposredno čine i ekonomske štete po zemlje koje su s Iranom uspostavile čvrste gospodarske odnose, prije svega po EU koja je velika uvoznica iranske nafte i ima brojne unosne investicije u samom Iranu, ne samo u energetskom sektoru. Hoće li EU uspjeti pronaći mehanizme za zaobilaženje američkih sankcija do studenog, kako to navodi austrijski veleposlanik, pokazat će se vrlo brzo jer vrijeme doslovno „curi“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like