EU i Kina protiv ukidanja Sporazuma s Iranom

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je izrazilo žaljenje zbog sinoćnje američke odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Kina će se i dalje zalagati za potpunu primjenu međunarodnog Sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Nedugo nakon Trumpove objave o američkom povlačenju iz Sporazuma, objavljeno je priopćenje odbora EU za vanjsku politiku i sigurnost i njegove čelnice Federice Mogherini, kojeg prenosimo u cijelosti:

„Europska unija žali zbog izjave predsjednika SAD-a u svezi nuklearnog sporazuma s Iranom.

Kao smo mi uvjek i govorili, nuklearni sporazum nije bilateralni, i obustavljati njegovu primjenu ne ulazi u kompetenciju bilo koje države. Mene poglavito zabrinjava izjava o novim sankcijama. U nadolazećim satima i danima ja ću obaviti konzultacije sa svim našim partnerima, kako bih ocijenila njihove posljedice. Europska unija djelovat će u skladu s interesima osiguranja svoje sigurnosti i zaštite svojih gospodarskih investicija.

Sporazum je bio jednoglasno odobren rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti UN-a. To je ključni element u globalnom sustavu neširenja nuklearnog oružja. Sporazum je važan sam po sebi, ali je još više važan u trenutačnoj situaciji, kada stižu pozitivni signali o perspektivama denuklearizacije Korejskog poluotoka. Nuklearni dogovor s Iranom je važan čimbenik za sigurnost regije, Europe i čitavoga svijeta.

Dok Iran nastavlja ispunjavati preuzete obveze, kako je to bilo do sada, Europska unija nastavit će svoju privrženost prema punom i učinkovitom ispunjenju nuklearnog sporazuma. Mi u potpunosti vjerujemo poslu i  kompetenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja je objavila 10 izvješća koji potvrđuju kako Iran u potpunosti ispunjava preuzete obveze.“
 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like