EU i Kina dogovorile zajedničku borbu protiv protekcionizma

Kina i Europska unija dogovorile su odlučni nastup protiv unilateralizma i protekcionizma u svjetskoj trgovini i ne dozvoljavanje da takva praksa utječe na globalnu ekonomiju ili da čak dovede do recesije.

Obje strane obvezale su se zaštititi trgovinski sustav, izjavio je u ponedjeljak, 25. lipnja, kineski potpredsjednik vlade Liu He nakon susreta s potpredsjednikom Europske komisije Jyrki Katainenom u sklopu redovitog EU-kineskog ekonomskog dijaloga. Obje se strane spremaju na protuodgovor carinskim ugrozama od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa.

„Unilateralizam raste i u velikim se ekonomijama pojavila trgovinska napetost. Kina i EU odlučno istupaju protiv jednostranog trgovinskog ponašanja i protekcionizma i smatraju kako takvi potezi mogu dovesti do recesije i turbulencije u svjetskoj ekonomiji“, navodi kineski dužnosnik.

Podsjećamo: „trgovinski rat“ između SAD-a i Kine nastavlja dobivati na snazi: Trump prijeti ograničavanjem kineskih investicija u američke tvrtke, a prošli je tjedan izjavio kako je američkoj Gospodarskoj komori i Ministarstvu financija naredio izradbu spiska kineskih roba na iznos od 200 milijardi dolara, prema kojima mogu biti primjenjene dodatne carine u iznosu od 10%. To se dogodilo nakon što je kineska vlada odobrila dodatne carine u iznosu od 25% na 659 američkih vrsta roba u iznosu od 50 milijardi dolara. Taj je kineski potez, opet, bio reakcija na prvotnu američku odluku o uvođenju carina od 25% na uvezene kineske robe u vrijednosti od 50 milijardi dolara. Iz toga je vidljivo kako Kina prihvaća američki izazov i izvršava obećanja o simetričnim odgovorima na američke protukineske poteze, prebacujući „loptu“ na američku stranu i dajući izjave o ostavljanju otvorenih vrata za mogući dogovor kada Washington za to postane zainteresiran.

S druge strane, Europska je unija u petak uvela carine od 25% na američke robe u vrijednosti od 2,8 milijardi dolara, kao odgovor na američke carine na uvoz čelika i alumininja. Te se europske mjere odnose na cca 200 vrsta američkih roba. Nakon te odluke Bruxellessa (koja je usvojena jednoglasno od strane predstavnika svih država članica), američki predsjednik Trump zaprijetio je uvođenjem dodatnih carina na uvoz europskih automobila.

Kako se američko-EU odnosi usložnjavaju i zaoštravaju, Kina sada nastoji poboljšati odnose s EU kako bi se zajednički uspješnije suprostavili američkim potezima. Tako su se obje strane danas usuglasile svoju pomoć globalizaciji i postigle konsenzus u odnosu na klimatske promjene.





Neovisno o današnjem dogovoru, Kina i EU imaju još mnoštvo raznoglasja  o nizu pitanja, uključno i nedostatan pristup kineskom tržištu za europske tvrtke i ne odobravanje od strane Bruxellessa kineskog projekta „Jedan pojas-jedan put“. Kako Kina jača svoju nazočnost u Europi, tako EU paralelno radi na mjerama koje će pojačati nadzor nad vanjskim investicijama zbog zaštite strateški važnih   tehnologija i ključne infrastrukture.

EU i Kina zato sada razmjenjuju stavove i prijedloge koji se odnose na pristup tržištima, o čemu će se raspravljati na predstojećem samitu u srpnju, kazao je kineski potpredsjednik vlade Liu He. Također je dodao kako su se obje strane usuglasile povezati inicijativu „Jedan pojas-jedan put“ sa strategijom razvoja Europske unije.

U svakom slučaju, čini se kako Bruxelles i Peking bacaju prilično ozbiljan izazov američkoj administraciji. Jer u slučaju postizanja kompromisnog europsko-kineskog sporazuma o suradnji po njihovim ključnim ekonomskim, strateškim i razvojnim projektima, tada prestaje i potreba za njihovim  sučeljavanjem po pitanjima u kojima su dominantni sigurnosni elementi. A to po američke interese na europskom kopnu već može imati neugodan prizvuk. Jer Bruxelless, očito svjesan da se samostalno ne može suprostaviti jednostranim američkim potezima, može krenuti „na sve ili ništa“ i okrenuti se suradnji s Istokom. Neki će kazati kako se radi o blefu europskih elita, ali tko to danas, u uvjetima sveopćeg, globalnog kaosa, uopće može reći koja je stvarna granica između blefa i realnosti?





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like