Erdogan: Turska ima sporazum s Rusijom oko vojne operacije u Afrinu

Turska ima sporazum s Rusijom glede vojne operacije „Maslinova grana“ u sirijskom Afrimu, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a izvjestio turski medij Yeni Şafak.

Turska, kazao je Erdogan, neće odstupiti od svojih stavova i Ankara o tome ima dogovor s Rusijom.

„Izveli smo prvi napad u vrijeme operacije „Štit Eufrata“ (ljeto 2016.g., op. GN.) po onim snagama koje su željele osnovati terorističku zonu uzduž naše granice. Radi se o uništenju terorističke zone. SAD su isporučile 5 tisuća komada oružja u tu regiju. Ono je bilo raspoređeno među terorističkim organizacijama“, izjavio je Erdogan, i dodao, kako će se „Sirijci moći vratiti svojim kućama“ kada turska vojska uspostavi nadzor nad Afrinom.

Podsjećamo: Glavni stožer turskih oružanih snaga objavio je 20. siječnja o početku vojne operacije „Maslinova grana“, cilj koje je „zaštita turskih granica i osiguranje sigurnosti i stabilnosti u regiji“. “U okviru operacije bit će neutralizirani borci Radničke stranke Kurdistana, postrojbe „Snaga narodne zaštite“ (YPG), postrojbe stranke Demokratski savez i terorističke organizacije „Islamska država“…“, stoji u priopćenju GS turskih OS. U prvom danu operacije, u napadu je sudjelovalo više od 70 turskih zrakoplova, koji su uništili 108 zadanih ciljeva u 7 zona enkalave Afrin.

Navedene Erdoganove riječi potvrđuju ranije prosudbe Geopolitika.newsa o vjerojatnom postignutom dogovoru između Rusije i Turske vezano uz vojnu operaciju u Afrinu, i scenariju po kojem će Rusija glede tog pitanja formalno zauzeti „neutralan stav“, što u stvarnosti znači davanje Ankari „zelenog svjetla“ za vojno djelovanje. Moskva više nema razloga štititi postrojbe sirijskih Kurda jer su ovi ionako „u rukama“ američkih interesa i pod kontrolom američkih vojnih instruktora tj. Pentagona, o čemu su najbolje svjedočili nedavni incidenti između ruskih i sirijskih vojnih snaga s jedne, i većinski kurdskih postrojbi SDF-a s druge strane, prilikom operacija sirijske vojske protiv ISIL-a istočno od rijeke Eufrat, u regiji Deir ez-Zour. Tada su, naime, Kurdima redovito „leđa čuvali“ upravo američki vojni zrakoplovi.

Osim toga, navedene Erdoganove riječi najbolje potvrđuju koliki je stvarni razdor i koliko je duboka pukotina u trenutačnim američko-turskim odnosima, a da su današnje riječi američkog ministra obrane Jamesa Mattisa, o tome, da je Turska prije pokretanja operacije izvjestila SAD samo zamaskirana fraza iza koje se krije američki neuspjeh za turskim obuzdavanjem napada na njihove saveznike – postrojbe sirijskih Kurda. Sjedinjene Države de facto se nalaze u neugodnoj poziciji, u kojoj sada moraju objasniti sirijskim Kurdima zašto nisu spriječili napad na njihove snage od strane države koja je američka saveznica u NATO-u. Jer iz Erdoganovih riječi je jasno kako će se turska operacija nastaviti, a da Ankara pri tom ne treba strahovati niti od vojne odmazde SAD-a (saveznici u NATO-u), niti od Rusije, niti od miješanja sirijske vojske koja upravo sada čisti istočni dio regije Idlib od tamošnjih, do jučer turskoj odanih islamističkih snaga koje djeluju sinkronizirano s terorističkom organizacijom „Jabhat al-Nusra“ (u međuvremenu „rebrendingiranu“ u „Tahrir ash-Sham“). Jer Idlib je za Tursku sada potpuno drugorazredna stvar, kao što su Afrin i proameričke kurdske postrojbe to isto po Damask, Moskvu i Teheran.





Zoran Meter: TURSKU OPERACIJU „MASLINOVA GRANA“ PROTIV KURDA ODOBRILA RUSIJA?

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like