Erdogan saziva izvanredni samit Organizacije za islamsku suradnju zbog Jeruzalema

Kao što smo jutros izvijestili, odluka o američkom preseljenju veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, a time i praktičnom priznanju toga grada prijestolnicom Izraela, koju bi predsjednik Donald Trump trebao i službeno priopćiti tijekom današnjeg dana, izazvala je burne reakcije u arapskom i muslimanskom svijetu.

Ono na što je jučer upozoravao turski predsjednik Erdogan, ukoliko se SAD odluči za takav potez, sada se i ostvaruje. Naime, Erdogan je danas inicirao održavanje izvanrednog samita država članica  Organizacije za islamsku suradnju (OIC), za 13. prosinca u Istanbulu. Turska trenutačno predsjedava tom organizacijom. S tim u svezi turski čelnik je danas obavio telefonske razgovore s čelnicima Indonezije, Malezije, Pakistana, Irana, Katara, Saudijske Arabije, Tunisa, Alžira i niza drugih islamskih zemalja.

Podsjećamo: jutros je glasnogovornik Bijele kuće priopćio, kako će predsjednik Trump 6. prosinca objaviti odluku o preseljenju američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

„Priznanje Jeruzalema glavnim gradom Izraela bit će užasna greška i kršenje međunarodnog zakonodavstva. Jeruzalem – to je naša odgovornost. Naš je predsjednik (Erdogan, op. GN.) izjavio kako je to crvena crta za muslimane. On će poslati poziv vođama država OIC za održavanje izvanrednog samita u Istanbulu, 13. prosinca, kako bi se iskoordinirali potezi i odgovor na taj korak“, izjavio je danas novinarima Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin.

Podsjećamo, također, kako je sinoć Erdogan najavio da moguće američko priznanje Jeruzalema glavnim gradom Izraela može dovesti do prekida diplomatskih odnosa između Turske i Izraela.

Izrael je Jeruzalem proglasio svojim „jedinstvenim i nedjeljivim“ glavnim gradom, uključno i njegove istočne dijelove i povijesnu jezgru, koje je prije 50 godina u ratu osvojio od Jordana i kasnije ih anektirao. Svijet tu aneksiju nije priznao, a status Jeruzalema smatra jednim od glavnih problema bliskoistočnog sukoba, koji se mora riješiti temeljem izraelsko-palestinskog dogovora. Naime, Palestinci imaju pretenzije na istočni dio Jeruzalema kojeg smatraju glavnim gradom svoje buduće nezavisne države. Zbog toga se sva inozemna veleposlanstva i nalaze u Tel Avivu.





Međutim, treba podsjetiti kako je američki Kongres još 1995.g. usvojio zakon o prijenosu američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, ali zbog spornog statusa grada i osjetljivosti samog problema za odnose s arapsko-muslimanskim svijetom, svi američki predsjednici, uključno i sadašnjeg – Donalda Trumpa, svakih šest mijeseci potpisivali su dokument kojim se odlaže primjena tog zakona. Najnoviji i vrlo opasan potez Trumpove administracije, povučen u vrijeme ionako prilično kaotičnog stanja na Bliskom istoku, za mnoge svjetske političare i promatrače tim je više nerazumljiv. Pretpostavlja se kako se američkoj odluci neće pridružiti nitko, čak niti od bliskih američkih saveznika. Taj potez potvrđuje činjenicu o vrlo snažnom utjecaju židovskog lobija na uži krug Trumpovih savjetnika, a, uostalom, i sam je Trump tijekom kampanje za predsjedničke izbore i neposredno nakon svoje inauguracije, u više navrata najavljivao pokretanje upravo ovog poteza, pa je vremena za političke pripreme na njega sigurno bilo dovoljno tj. sam čin ne bi trebao predstavljati preveliko iznenađenje. Očekujemo odgovor islamskog svijeta, koji, to se već u naprijed zna, može biti isključivo političkog, a ne vojnog karaktera.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like