Erdogan: Izrael i SAD žele rat. SAD u Siriju poslale 5 tisuća kamiona s oružjem

Izraelski napadi po iranskim vojnim objektima u Siriji i vojna pomoć koju SAD pružaju kurdskim postrojbama u Siriji ugrožavaju mir na Bliskom istoku, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Nakon što je 8. svibnja osudio američko jednostrano povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, truski predsjednik Erdogan ponovo se oglasio oštrom retorikom protiv američke bliskoistočne politike i vojnih poteza koje ta zemlja i  Izrael poduzimaju u Siriji.

„Izrael je izvršio više od 50 raketnih napada po Siriji, provocirajući novi rat u regiji… Dati pozitivnu ocjenu takvim potezima nije moguće. Zašto su potrebni ti raketni napadi? Koji je njihov cilj? Mi ne možemo potvrditi činjenicu o napadima sa sirijskog teritorija u smijeru Izraela, što je bio povod za raketne napade na Siriju“, izjavio je u ponedjeljak, 14. svibnja, šef turske države.

Erdogan je o toj situaciji razgovarao s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem i kazao slijedeće: „Procesi ne donose ništa dobro Bliskom istoku. Nužno je žurno poduzeti mjere za osiguranje mira u regiji. SAD su u Siriju poslale 5 tisuća kamiona s oružjem. U Siriju je sletjelo 2 tisuće zrakoplova s oružjem. Zašto takva količina oružja? SAD u regiji provode utrku u naoružanju… Bezuvjetno, potezi SAD-a razočarali su Tursku. Mi smatramo opasnim bilo koje poteze koji  pod ugrozu stavljaju mir u regiji. Zato su pristupi Washingtona prema stanju u regiji nedopustivi.“

Kazao je, kako zajednički koraci Turske, Rusije i Irana  pomažu miru u Siriji, pri čemu Ankara nije mogla poduzeti takve poteze s državama Zapada. „Na primjer, tijekom operacije u Rakki SAD su djelovale zajedno s teroristima. Ankara je predlagala Washingtonu da odustane od toga, ali bezuspješno. Tada smo mi pokrenuli zajedničke korake s Rusijom, koja je izrazila spremnost za zajedničku borbu s terorizmom. Upravo se sada turske operacije na sjeveru Sirije izvode zajednički s ruskom stranom“, zaključio je Erdogan.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like