Dvosmislene izjave o Turskoj Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost

Savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost general Herbert McMaster, u vrlo kratko vrijeme dao je dvije potpuno oprečne izjave o Turskoj, od kojih je jedna „skandlozna“, navodi turska agencija Anadolu.

Tako je McMaster u današnjem intervjuu za agenciju Anadolu ukazao na važnost američko-turske suradnje u presijecanju financiranja terorističkih organizacija i borbi protiv struktura koje šire radikalnu ideologiju na Bliskom istoku. Također je visoko ocijenio turske napore o povećanju sigurnosti granica i čišćenju ključnih sirijskih regija od terorista. Washington će, kazao je Trumpov savjetnik, surađivati s Turskom u borbi protiv „Al-Qaide“, kako bi se onemogućilo njihovim borcima „pretvaranje Sirije u zonu u kojoj mogu neometano djelovati“. SAD će i dalje podupirati Tursku u borbi protiv terorističke organizacije „Radnička stranka Kurdistana“, kazao je McMaster.

Međutim, Herbert McMaster je 12. prosinca, u svom govoru u Washingtonu, izjavio, kako Ankara omogućuje širenje ideologije islamskog ekstremizma. „Mi vidimo ogromnu umješanost Turske (u širenju ekstremizma) posvuda – od Zapadne Afrike do Jugo-istočne Azije“, izjavio je tada Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Kazao je i slijedeće: „Balkan je danas regija koja izaziva ozbiljnu zabrinutost.“

McMaster je izrazio zabrinutost zato što Turska ide putom po kojem je 1970.-ih godina išla Saudijska Arabija, a dalje i Katar: financiranje organizacija, stvaranje uvjeta za širenje ekstremističkih stavova i terorističkih aktivnosti.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like