Dug Volkswagena za „diselgate“ porastao na 30 milijardi dolara

Njemački automobilski gigant Volkswagen morat će platiti dodatnih 3 milijarde dolara, kako bi modificirao dizelske motore u SAD-u, zbog čega će ukupan iznos odštete koju će tvrtka morati platiti zbog skandala s dizelskim motorima previsiti 30 milijardi dolara, piše Reuters.

U petak su dionice tvrtke pale za 3% jer su treideri i analitičari izrazili zabrinutost da će VW iznova morati rezervirati veliki iznos novca za otplatu posljedica velikog skandala, poznatog kao „diselgate“, koji se dogodio prije dvije godine.

Analitičari smatraju kako je ovo još jedna neočekivana objava za VW ne samo s gledišta profita i platnog prometa, već i s gledišta povjerenja prema upravi.

U službenom priopćenju njemačkog automobilskog koncerna, navodi se, kako će dodatni unos novca u rezerve za pokrivanje utvrđenog programa kupnje/renoviranja automobila s dvolitarskim motorom u Sjevernoj Americi, stvoriti pritisak na operativni rezultat  i vremenske gubitke u realizaciji plana.

Podsjećamo: VW je u rujnu 2015.g. priznao kako je u svoje motore ugrađivao posebnu programsku zaštitu koja je snižavala stvarne pokazatelje emisije štetnih plinova u atmosferu. Skandalom je obuhvaćeno više od 11 milijuna automobila. Nakon ostavke generalnog direktora VW Martina Winterhorna i njegovog priznanja krivice za ovaj nevjerojatni skandal, objavljenom 23.9. 2015.g., predstavnici tvrtke su u prosincu 2016.g. objavili kako je VW suglasan otkupiti 20 tisuća vozila i popraviti drugih 60 tisuća.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like