Dioničari ‘legendarne američke tvrtke’ prihvatili japansku ponudu: ‘Odlučili su prodati zaposlenike i umirovljenike’

Dioničari američkog proizvođača čelika U.S. Steel prihvatili su 14,9 milijardi dolara vrijednu ponudu japanske tvrtke Nippon Steel, unatoč crvenom svjetlu Bijele kuće i oštrim kritikama sindikata. Više od 98 posto dioničara tvrtke U.S. Steel prihvatilo je Nipponovu ponudu iz prosinca prema kojoj bi trebali dobiti 55 dolara po dionici, znatno više od njezine tadašnje burzovne cijene, javlja Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden usprotivio se prije mjesec dana ponudi japanske kompanije, rekavši da U.S. Steel mora ostati u američkom vlasništvu. “U.S. Steel uživa status legende u američkom sektoru čelika više od stotinu godina i ključno je za kompaniju da i ubuduće bude američka čeličana, u domaćem vlasništvu i s domaćom upravom”, rekao je tada Biden.

U prosincu je Bijela kuća ocijenila da predložena akvizicija zaslužuje “ozbiljnu provjeru” zbog ključne uloge U.S. Steela u proizvodnji čelika, što znači da je ključna i za nacionalnu sigurnost. Ponudu trenutno razmatraju regulatori, uključujući Odbor za strana ulaganja (CFIUS).

 

Fumio Kishida (Foto: AP Photo / Jose Luis Magana / Guliver image)

“Win-win odnos”

Prihvaćanje japanske ponude na skupštini dioničara oštro je kritizirao sindikat United Steelworkers (USW), koji strahuje od mogućeg gubitka radnih mjesta. “Ne čudi nas što su dioničari odlučili unovčiti i prodati zaposlenike i umirovljenike legendarne američke tvrtke”, priopćio je USW.

Kako bi stišao strah od potencijalnog gubitka radnih mjesta, Nippon je poručio da, uz određene uvjete, neće otpuštati radnike ni zatvarati čeličane do rujna 2026. Dodali su i da će premjestiti sjedište u Pittsburgh. Japanska tvrtka Nippon Steel nadmašila je u utrci za kupnju U.S. Steela američke kompanije Cleveland-Cliffs i Nucor te ArcelorMittal čije je sjedište u Luksemburgu.





Japanski premijer Fumio Kishida izjavio je prošli tjedan prilikom sastanka s američkim predsjednikom u Washingtonu da se nada da će pregovori o Nipponovoj kupnji U.S. Steela uroditi plodom. „Želimo zacementirati taj win-win odnos”, kazao je Kishida. Biden je pak rekao da i dalje stoji uz sindikate u pitanju kupnje domaćeg proizvođača čelika.

SAD i Japan jačaju vojnu suradnju, najavljen razvoj raketnog obrambenog sustava s Australijom





Komentari

komentar

You may also like