Defense News: američko-ruska „utrka vojnih baza“ u Siriji

SAD i Rusija u Siriji su pokrenule „utrku vojnih baza“ jer obje strane žele proširiti svoju nazočnost u toj zemlji i suprostaviti se asimetričnim ugrozama, navodi medij Defense News.

SAD ima vojnu bazu u At-Tabaqahu, u blizini Rakke (nekadašnje prijestolnice tzv. Islamske države, op. GN.). Radi se o bivšoj zračnoj bazi sirijske vojske, na kojoj se sada nalaze američki vojni instruktori koji uvježbavaju kurdske postrojbe. Amerikanci grade još jedan vojni objekt u Siriji, piše Defense News. Radi se o mjestu At-Tanf (na tromeđi Sirije, Jordana i Iraka, op. GN.), na koje američka vojska ne propušta ruske i snage sirijske vlade. At-Tanf, skupa s američkom vojnom nazočnošću u regiji Deir ez-Zour predstavlja „sendvič“ u odnosu na iranska nastojanja za izgradnjom „mosta“ prema Sredozemnom moru.

S druge strane, Rusija ima dvije vojne baze na sirijskom tlu: zračnu bazu Hmeimim i pomorsku bazu Tartus. Međutim, za razliku od američkih, ruski objekti u Siriji izgrađeni su u suglasju sa službenom vladom te zemlje, navodi DF.

Prema riječima umirovljenog libanonskog generala Wehbe Katicha, rusko-američko suparništvo u Siriji uvjetovano je strateškim položajem te zemlje, koja predstavlja vrata za ulazak na Bliski istok i Perzijski zaljev. Zato se Rusija u tu regiju namjerava vratiti kao velika sila. Libanonski general je naglasio, kako je vojna operacija u Siriji Rusiji omogućila povećanje izvoza oružja. Tako je sporazum Rusije i Saudijske Arabije o isporukama ruskog PRO i PZO sustava S-400, neposredna posljedica uspješnog djelovanja ruske vojske u Siriji, navodi Defense News.

 

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like