Pentagon kazao kada će Rusija postati jača od SAD-a u Europi

Specijalizirani američki medij Defence One, u svom članku od 8. ožujka, objavio je riječi zapovjednika NATO snaga u Europi, generala Curtisa M. Scaparrottija, prema kojima američki vojni kontingent u Europi do 2025.g. može izgubiti vojnu prednost nad Rusijom.

„Imajući u vidu brzinu s kojom oni (ruska vojska, op. GN.) provode modernizaciju, mi si ne možemo dozvoliti slabljenje poslova obnove naših oružanih snaga. U protivnom, do 2025. godine, oni će preuzeti nadmoć nad našom vojskom praktički u svim smjerovima“, kazao je Scaparrotti.

Osim toga, spomenuo je i napore Rusije za uspostavu nadzora nad pomorskim putovima na Arktiku. Ukoliko želi, kazao je američki general, Moskva može tijekom dvije-tri godine uspostaviti nadzor nad Sjevernim morskim putom, dok SAD „zaostaje po tom pitanju“.

Defence One piše, kako je ove godine EUCOM (U.S. European Command, hrv.: američko Europsko zapovjedništvo) zatražio 6,5 milijardi dolara (dva puta više u odnosu na prošlu godinu) za financiranje „Europske inicijative sprječavanja“, koja je usmjerena na vojno sprječavanje Rusije. Novac se planira utrošiti na povećanje „vojne spreme zračnih, kopnenih i pomorskih snaga“.

Također se navodi, kako je analitički centar Rand Corporation (RAND) već ranije objavio izvješće prema kojem je Rusija u posljednjih deset godina smanjila tehnološki zaostatak za NATO-om. Istodobno, Moskva jača svoju europsku grupu i polučuje važno bojno iskustvo u Siriji, navodi se u tom dokumentu.

Nedavno je ruski predsjednik Vladimir Putin, u svom govoru zastupnicima parlamenta, predstavio nove tipove ruskog oružja, koji još ne postoje drugdje u svijetu. Radi se o raketnom sustavu „Sarmat“, podvodnim dronovima, krstarećoj raketi na nuklearni pogon, raketnom sustavu „zrak-zemlja“ – „Kinzhal“, laserskom i nadzvučnom oružju. Iako u zapadnim medijima prevladavaju stavovi komentatora i vojnih predstavnika o tome da ta ruska oružja ne predstavljaju iznenađenje za američku vojsku i da ona može na njih učinkovito odgovoriti, stanje u zatvorenim vojnim krugovima unutar Pentagona ipak ukazuje kako pravi vojni profesionalci na čitavu stvar gledaju kudikamo ozbiljnije, znajući dobro, što u stvarnosti ta oružja znače i u kojoj mjeri, pa i u onoj revolucionarnoj, ona mogu utjecati pa i mijenjati čitave rodove ustroja oružanih snaga sviju vojski svijeta.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like