Češku ne zanimaju Putinove prijetnje: Ukrajina dobila zeleno svjetlo za korištenje projektila na teritoriju Rusije

Češki ministar vanjskih poslova u četvrtak je izjavio da njegova zemlja „nema problema” s tim da Ukrajina koristi streljivo kojim ga je opskrbio Prag za gađanje ciljeva na ruskom teritoriju, javljaju agencije.

„Češka nema problema s tim da se Ukrajina brani protiv agresora”, rekao je Jan Lipavsky prije susreta NATO-vih ministara u češkoj prijestolnici. To uključuje i „napade koji se nužno moraju izvesti na ruskom teritoriju”, nastavio je Lipavsky. „To je pravilo za isporuku iz Češke.”

Ministri obrane Europske unije ranije u utorak nisu postigli konsenzus oko dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ruski teritorij, za što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio “ozbiljne posljedice”.

“Legitiman čin po međunarodnom pravu”

Članice EU-a već su se dogovorile da će kolektivno pružati vojnu pomoć Ukrajini. I dok neke države ratom pogođenoj zemlji daju oružje s minimalnim zahtjevima, druge to čine pod uvjetom da se naoružanje koristi samo unutar ukrajinskog teritorija. Kijev tvrdi da mora gađati Rusiju jer ona napada Ukrajinu sa svog teritorija.

Šef diplomacije EU-a Josep Borrell na konferenciji za medije nakon sastanka ministara rekao je da su napadi u samoobrani na vojne ciljeve na ruskom teritoriju „legitiman čin po međunarodnom pravu kad se koristi na proporcionalan način”. „No, jasno je i da je to odluka za svaku državu članicu”, dodao je Španjolac.

„Nitko ne može spriječiti članicu da opskrbi Ukrajinu oružje te da im dopusti da ga koristi za vojne ciljeve unutar ruskog teritorija”, kazao je Borrell. „Isto tako, ne možemo ih obvezati da na to pristanu”.





Vojno-politička analiza Zorana Metera: Suluda igra koja će završiti ruskom eskalacijom

Komentari

komentar





You may also like