Čelnik Hezbollaha – uz grube uvrede, Trumpa pohvalio zbog odbacivanja licemjerja

Čelnik libanonskog šijtskog proiranskog pokreta Hezbollah, šeik Hassan Nasrallah, osvrnuo se na svoj osebujan i grub način na ekstravagantne izjave i poteze novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, za vrijeme sudjelovanja u pogrebnoj ceremoniji Huseina Ubeida, preminulog visokog vjerskog dužnosnika te organizacije.

Nasrallah, tako, kaže sljedeće: „Kada u Bijeloj kući sjedi glupan, koji se hvali svojom glupošću, to je početak iskupljenja.“ Dalje navodi, kako sumnja da će američka politika pretrpjeti bilo kakve promjene i pita se: „Što je novo? Novo je to, da je bio predsjednik (Barak Obama, op. GN.) koji je svoje pravo lice prikrivao licemjerjem i govorio lijepe riječi, ali on je uveo sankcije i podupirao ratove – takve, kao rat u Jemenu, zbog kojeg gladuju stotine tisuća, podupirao diktatorske režime i izgradio „Islamsku državu“ kako bi naštetio islamu, a Trump je odbacio licemjerje na stranu. Mi smo mu zahvalni jer je pokazao pravo lice američke administracije – odvratno, ugnjetavajuće i rasističko.“ Potom je govorio kako je pogrešno misliti da se Hezbollah nečega boji, kazavši: „Naš je strah završio davno, 1982. godine, kada nas je bilo malo, a Izrael okupirao pola Libanona. Danas mi pobjeđujemo u Siriji, Iraku i Jemenu, …“

Navedene grube riječi čelnika Hezbollaha prema SAD-u nisu ništa novo. Međutim, iza najnovijih uvreda stoji reakcija i nervoza zbog rijetko (točnije, nikad) viđenog zbližavanja američke i izraelske državne politike, iza čega pak stoji namjera Washingtona, o prepuštanju samom Izraelu iznalaženja metoda za rješavanje palestinskog pitanja, koje će onda predsjednik Trump podržati. Naravno, to baš nije tako u cjelosti jer SAD itekako mora voditi računa i o svojim arapskim bliskoistočnim saveznicima, kao i Turskoj, koje se, neke više – neke manje, zauzimaju za pravedno riješenje palestinskog pitanja. Međutim, čelnik Hezbillaha Hassan Nasrallah, nedvojbeno projicira i stavove službenog Teherana, upravo izloženog snažnoj Trumpovoj kritici i prijetnjama uvođenjem novih sankcija.

A da je Iran zabrinut i da ništa ne želi prepustiti slučaju, pokazuje i danas prispjela vijest, o startu njegovih velikih pomorskih vježbi oko Hormuškog tjesnaca, u Arapskom moru – najvećih od dolaska na vlast Donalda Trumpa. U zoni Perzijskog zaljeva posljednjih  tjedana koncentrirane su i velike pomorske i zračne snage SAD-a i arapskih zaljevskih monarhija. Iranske vojne vježbe održavat će se na cca 2 milijuna km2 Arapskog mora.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like