Cavushoglu: Turska će odgovoriti SAD-u u slučaju sankcija zbog S-400

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu izjavio je u petak, na konferenciji za medije, kako Ankara smatra nepravilnim odluke koje je SAD donio protiv Irana, objavila je agencija Anadolu (podsjećamo da je Turska nedavno već objavila kako se neće pridržavati američkih zahtjeva za obustavu uvoza iranske nafte od 4. studenog ove godine, op. GN.).

Šef turske diplomacije kazao je, kako se bilo koje pitanje u međudržavnim odnosima može raspraviti i riješiti putom dijaloga, a ne primjenom sankcija, kako to čini američka strana protiv Teherana.

Cavushoglu je izrazio nadu kako američka administracija neće ići na urušavanje odnosa s Ankarom zbog ugovora o isporuci ruskih protuzračnih sustava S-400 Turskoj. Pri tom je naglasio kako će turska strana SAD-u odgovoriti ukoliko one donesu odluku o uvođenju sankcija protiv Ankare nakon isporuke ruskih sustava.

„Oni govore „vi kupujete S-400, mi uvodimo sankcije“. Ukoliko vi uvedete sankcije, vidjet ćete naš odgovor. Ako vi želite takve odnose, to je vaš izbor“, kazao je turski ministar vanjskih poslova.

Podsjećamo: Turska neće odustati od kupnje ruskih sustava S-400 i ne odustaje od svog prava na donošenje suverenih odluka. Stav Ankare po ovom pitanju nedavno je iznova jasno potvrdio i drugi visokopozicionirani turski državni službenik. U intervjuu američkoj televiziji Bloomberg 28. lipnja, glasnogovornik predsjednika Recepa Erdogana Ibrahim Kalin izjavio je slijedeće: „Turska ima zadnju riječ po pitanju (kupnje S-400), kao suverena nacija. Turska će rješavati kakav obrambeni sustav  će nabaviti i od koga.“ Kazao je i kako će se turska vlada uvijek zalagati za dobre odnose sa SAD-om, ali Ankara „nikada nije i neće stajati iza sporazuma koji stavljaju pod upit ili ograničavaju njezina suverena prava“.

Nedavno je pomoćnik američkog državnog tajnika Wess Mitchel izjavio kako će SAD, u slučaju da Turska ne odustane od nabavke ruskih sustava S-400, biti primorane „usvojiti mjere“. Prema njegovim riječima, Washington je o tome već upozorio Ankaru: „Mi smo Turskoj jasno dali do znanja, kako će u slučaju nabavke S-400 biti posljedica.“





Ugovor o isporuci S-400 trebao bi se početi operacionalizirati 2020. godine. Kako je nedavno izjavio pomoćnik ruskog predsjednika za vojno-tehničku suradnju Vladimir Kozhin, turski su partneri od Rusije zamolili ubrzanje ispunjenja tog ugovora, a Rusija je našla optimalnu varijantu – početak 2020.g.

U prosincu 2017.g. ruska je strana objavila kako se radi o 4 divizijuna sustava S-400 namjenjenih Turskoj, a vrijednost potpisanog ugovora iznosi 2,5 milijardi dolara. Direktor ruske državne tvrtke „Rosteh“ Sergey Chemezov izjavio je slijedeće: „Mogu kazati kako 45% od ukupnog iznosa ugovora oni (Turska) plaćaju avansno, a 55% se odnosi na ruska kreditna sredstva.“

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like