Britanski The Banker za bankara godine u Europi proglasio direktoricu Ruske središnje banke

Za lošije poznavatelje ruskih gospodarskih i financijskih kretanja potpunim iznenađenjem može se činiti jučer objavljena vijest o tome, da je specijalizirani britanski žurnal The Banker za bankara godine proglasio ni manje ni više nego direktoricu Središnje banke Ruske Federacije Elviru Nabiullinu, za uspješno poslovanje u uvjetima gospodarske krize.

The Banker je britanski jednomjesečnik koji se bavi praćenjem stanja u međunarodnim financijama, a u vlasništvu je tvrtke The Financial Times Ltd.

U obrazloženju izbora naglašeni su složeni uvjeti u kojima je direktorica SBRF morala čvrstom rukom upravljati državnim monetarnim sustavom kako bi ozdravila tamošnji bankarski sektor. Od 2014. godine SBRF je oduzeo licence više od 300 banaka, što čini oko 30% svih ruskih kreditnih organizacija. Osim toga, pozornost je posvećena i zajedničkim naporima središnje banke i ruskog Ministarstva financija u razradi koncepcije novog mirovinskog sustava.

The Banker navodi kako je direktorica SBRF posljednjih godina morala manevrirati u uvjetima gospodarske krize na koju su se nadovezali devalvacija rublja i problemi u bankarskom sektoru, i zaključuje: „Čvrsta ruka predsjednice Elvire Nabiulline pomogla je izvesti državu iz teškoća i vratiti se gospodarskom rastu u 2017. godini.“

Britanski stručni žurnal također piše, kako je do početka 2016. godine inflacija u Rusiji dosegnula 12,9%, što je bila njezina najviša razina od 2008. godine. Prema informacijama iz MMF-a, taj pokazatelj od 1992. godine nikada nije bio niži od 6,1%. Međutim, zahvaljujući potezima Elvire Nabiulline dinamika rasta cijena pala je ispod 6% (prema informacijama ruskog Rosstata inflacija u Rusiji za prošlu godinu iznosila je 5,4%). The Banker navodi kako sniženje inflacije mora dovesti do smanjenja kamatnih stopa. Već tijekom prošle godine ona je smanjena za jedan postotni bod i iznosi 10%.

A američki Bloomberg je 2. siječnja o.g. pisao kako će Rusija 2017. godine izbiti na sam vrh svjetskih brzorazvijajućih gospodarstava po pitanju isplativosti investicija. Na spisku se nalaze još i Indija, Brazil, Meksiko, JAR, Čile i Indonezija. Za sve te države navodi se poboljšanje političke klime, a osim toga njihovi aktivi su manje podložni vanjskim šokovima povezanim s povišenjem kamatnih stopa američkog Federalnog rezervnog sustava i rizicima povezanim s izjavama novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like