Blinken usporedio Dodika s Putinom

Američki šef diplomacije Antony Blinken je na Twitteru usporedio predsjednika Republike Srpske i vođu bosanskih Srba Milorada Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Blinken je poručio Dodiku da je krenuo istim putem autoritarne vladavine na kojem se Putin odavno nalazi.

Šef američke diplomacije je poslao Dodiku izravnu poruku nakon što je po njegovu nalogu Republika Srpska prošlog tjedna odlučila da svi dužnosnici u vladi iz redova bosanskih Srba prekinu kontakte s američkim i britanskim veleposlanstvom u BiH. Dodik tvrdi da se veleposlanstva upliću u unutarnje poslove zemlje. Također, prošli tjedan je Britance nazvao “zlotvorima” zbog najave slanja streljiva s osiromašenim uranom u Ukrajinu.

“Vlada će izvijestiti nadležna tijela SAD-a i Velike Britanije o prekidu suradnje s veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije zbog njihova antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, povelje Ujedinjenih naroda i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”, piše u izjavi koju je entitetska vlada objavila prošli četvrtak uz objašnjenje da ova odluka obvezuje i političare iz RS koji su dužnosnici na razini države BiH.

Poslije toga Dodik je ponudio dodatno tumačenje da se odluka odnosi samo na veleposlanike akreditirane u BiH. Predsjednik Republike Srpske tvrdi da je ipak zainteresiran za nastavak suradnje s tim zemljama.

“Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on na autoritarnom putu predsjednika Putina. State Department, koju zastupa Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju svi građani Bosne i Hercegovine”, poručio je šef američke diplomacije preko Twittera. Blinken se referirao na Michael Murphyja, američkog veleposlanika u BiH.

Komentari

komentar





You may also like