Bernstein: cijene nafte mogle bi previsiti 150 dolara za barel!

Sanford C. Bernstein & Co. upozorava kako bi cijene nafte mogle porasti iznad 150 dolara za barel zbog nedostatnih investicija u proizvodnju, piše Bloomberg.

Tvrtke su bile primorane usredotočiti se na povećanje prihoda i isplatu dioničarima na štetu kapitalnih troškova, usmjerenim na geološka istraživanja i proizvodnju, naveli su analitičari, između ostalih i Neil Beveridge u svom izvješću od petka, 6. srpnja. To će dovesti do toga, da će se rezerve velikih proizvođača smanjiti, a koeficijent reinvestiranja dobiti u sektoru pasti do najniže generacijske razine. Kao rezultat, cijene nafte mogu previsiti apsolutne rekordne razine iz prošlog desetljeća, prognozira Bernstein.

Osim toga, tijekom slijedeća dva desetljeća u Aziji će rasti potražnja za automobilima, zračni i cestovni prijevoz i plastiku, a za sve je to potrebna nafta, navodi Berstein.

Podsjećamo: glavni tajnik organizacije OPEC Mohammed Barkindo, krajem svibnja je izjavio da je nužno povećati investicije u naftni sektor, kako bi se mogli nositi s budućim rastom potreba i neizbježnim deficitom isporuka. Kazao je kako se dinamika investicija ove godine povećala, međutim, nije bilo dostatnog ulaganja u dugoročne projekte, koji su „temelj budućnosti tog sektora“.

Glavni tajnik OPEC-a kazao je, također, kako bi investicije u naftni sektor do 2040.g. trebale iznositi oko 10,5 trilijuna dolara, kako bi se zadovoljila buduća potražnja za „crnim zlatom“, koja će, prema predviđanju, nadvisiti 111 milijuna barela dnevno.

Nedavno (23. lipnja) su se u Beču članice OPEC i njima pridružene zemlje-najveći proizvođači nafte na svijetu (platforma OPEC+) dogovorili o povećanju proizvodnje nafte u drugoj polovici ove godine. Time bi se trebalo kompenzirati, veće nego očekivano smanjenje proizvodnje nafte u Venezueli i Libiji (ali i očekivano smanjenje iranskog izvoza nafte nakon uvođenja američkih sankcija protiv Teherana od 4. studenog) i vratiti ograničenja proizvodnje nafte na razinu, prvotno usuglašenu u 2016. godini.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like