Banka Briks plasira obveznice i jača financijsku neovisnost svojih članica

Nova razvojna banka (New Development Bank (NDB)- utemeljena od strane članica grupacije BRIKS – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike) prodat će na kineskom financijskom tržištu „zelene“ obveznice u iznosu od 448,37 milijuna dolara, priopćio je Reuters.

Dobivenim sredstvima financirat će se ekološki projekti i projekti vezani uz izgradnju obnovljivih izvora energije u državama BRIKS. Obveznice će se plasirati 18. srpnja na rok otplate od 5 godina. Radi se o prvom plasmanu obveznica takvog tipa, što je u skladu sa smjernicama kineske središnje banke, objavljenim u prosincu 2015. godine.

U plasmanu vrijednosnih papira sudjelovat će velike kineske banke: Industrial and Commercial Bank of China Limited, China Construction Bank Limited, HSBC Bank (China) Company Limited i Standard Chartered Bank (China) Limited. Nositelj čitavog posla na kineskom tržištu bit će Bank of China Limited.

Financijski direktor Nove razvojne bakne Leslie Maasdorp izjavio je kako će banka polučiti međunarodni kreditini rejting za proširenje pristupa svjetskom tržištu kapitala. Osim toga, NDB će plasirati obveznice i u valutama država BRIKS grupacije, kako bi snizila valutne rizike za infrastrukturne projekte, a također će pomoći u razvoju lokalnih deviznih tržišta, izjavio je za Reuters direktor banke i indijski financijski stručnjak Kundapur Kamath.

Očekuje se da NDB ostvari i prvi kreditni aranžman s Rusijom u okviru njezinog prvog projekta izgradnje malih hidroelektrana snage do 50 MWt u Kareliji, na krajnjem sjevero-zapadu zemlje, koji bi banka financirala sa 100 milijuna dolara. Pritom se ozbiljno razmatra i mogućnost izdavanja obveznica u ruskim rubljima.

U travnju ove godine uprava Nove razvojne banke već je odobrila prva četiri investicijska projekta u državama BRIKS grupe, u iznosu od 811 milijuna dolara.





BRIKS grupa osnovana je u lipnju 2006. godine, Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, a službeno je počela funkcionirati 2009. godine, kada je održan prvi samit njezinih članica. Izgradnja vlastitih financijskih institucija jedna je od njezinih glavnih zadaća.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like