Armenski predsjednik o napuštanju vojnog saveza kojim dominira Rusija

Čelnik Armenije u srijedu je objavio svoju namjeru da se povuče iz sigurnosnog saveza nekoliko bivših sovjetskih država kojim dominira Rusija dok napetosti rastu između dva saveznika. Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da će njegova vlada kasnije odlučiti kada će napustiti Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB ili na eng. CSTO), skupinu koja uključuje Rusiju i bivše sovjetske srednjoazijske države Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Usred sve većeg raskola s Rusijom, Armenija je ranije zamrznula svoje sudjelovanje u savezu, otkazala sudjelovanje u zajedničkim vojnim vježbama i odbacila samite ODKB-a. Pašinjan je u srijedu rekao da će Armenija prvi put u potpunosti napustiti ODKB. 

Ministar pokušao ublažiti štetu

Govorio je u Saboru, rekavši da će Vlada naknadno odlučiti kada će napraviti konačni korak. “Otići ćemo”, rekao je Pašinjan. “Mi ćemo odlučiti kada ćemo otići. Nećemo se vratiti, nema drugog načina.” Ubrzo nakon toga, u očitom pokušaju ublažavanja štete, armenski ministar vanjskih poslova Ararat Mirzovjan naglasio je da Pašinjan još nije najavio potpuno povlačenje. “Varaju se oni koji tvrde da je premijer rekao da se Armenija povlači iz ODKB-a”, rekao je Mirzovjan.

Veze Armenije s Rusijom, njezinim dugogodišnjim sponzorom i saveznikom, postale su sve zategnutije nakon što je Azerbajdžan u rujnu poveo munjevitu vojnu kampanju kako bi zauzeo regiju Karabah, okončavši tamo tri desetljeća separatističke vladavine etničkih Armenaca.

Armenske vlasti optužile su ruske mirovne snage (koje su raspoređene u Nagorno-Karabah nakon prethodne runde sukoba 2020.) da nisu uspjele zaustaviti napad Azerbajdžana. Moskva, koja ima vojnu bazu u Armeniji, odbacila je optužbe, tvrdeći da njezine trupe nisu imale mandat za intervenciju.

Pašinjan tvrdi da je Rusija stala na stranu Azerbajdžana

Obraćajući se zastupnicima u srijedu, Pašinjan je osudio ODKB zbog neuspjeha da ponudi zaštitu Armeniji i naveo da su neki njegovi članovi stali na stranu Azerbajdžana. “Pokazalo se da njezine članice nisu ispunile svoje obveze prema sporazumu i planirale rat protiv nas zajedno s Azerbajdžanom”, rekao je, ne navodeći pojedinosti.





Rusija se uključila u delikatno balansiranje, pokušavajući očuvati bliske odnose s Armenijom, istovremeno održavajući tople veze s Azerbajdžanom i svojim glavnim saveznikom Turskom, ključnim gospodarskim partnerom Moskve nakon zapadnih sankcija. Naime, Turska po mnogo pitanja stoji iza Azerbajdžana.

Kremlj je razljućen Pašinjanovim nastojanjima da produbi veze Armenije sa Zapadom i udalji svoju zemlju od saveza kojima dominira Moskva. Armenija je prvi puta dogovorila i zajedničke vojne vježbe s američkim trupama. Rusiju je posebno uzrujala odluka Armenije da se pridruži Međunarodnom kaznenom sudu, koji je prošle godine optužio Putina za navodne ratne zločine povezane s ratom u Ukrajini.

Pašinjanov potez dolazi dok se suočava s valom velikih prosvjeda koji zahtijevaju da odstupi zbog odluke njegove vlade da preda četiri pogranična sela Azerbajdžanu u sklopu nastojanja da pregovara o mirovnom sporazumu s njegovim dugogodišnjim protivnikom.





Armenija okreće leđa vojnom savezništvu s Rusijom? Armensko-američke vojne vježbe na tlu Armenije

Komentari

komentar

You may also like