Antony Blinken: “Ruska invazija na Ukrajinu je moguća u bilo kojem trenutku”

Rusija je poslala još vojnika na svoju granicu s Ukrajinom i mogla bi pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, uključujući i za vrijeme Zimskih olimpijskih igara, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken danas, prenosi Reuters.

On je rekao da Washington nastavlja povlačiti osoblje svojeg veleposlanstva u Ukrajini i ponovio poziv Državnog tajništva i Joe Bidena svim američkim državljanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju. “Nastavit ćemo taj proces i bili smo vrlo jasni: svi američki državljani koji su još u Ukrajini trebali bi sad napustiti tu zemlju”, poručio je Blinken.

“Jednostavno rečeno, i dalje vidimo vrlo zabrinjavajuće znakove ruske eskalacije, uključujući i to da još vojnika stiže na ukrajinsku granicu”, rekao je Blinken na novinskoj konferenciji u australskom gradu Melbourneu gdje radi na osnažuivanju azijsko-američki saveza Quad. “Kao što smo već rekli, invazija bi mogla početi u bilo kojem trenutku i da budemo jasni, to uključuje i vrijeme održavanja Olimpijskih igara”, dodao je. Zimske olimpijske igre održavat će se u Pekingu do 20. veljače.

Iz Londona su u četvrtak rekli kako se čini da je “najopasniji trenutak” za Europu potencijalno blizu, budući da Rusija održava vojne vježbe u Bjelorusiji i na Crnom moru nakon što je nagomilala svoje snage pored Ukrajine.

Paralelno, tvrtka Maxar Technologies sa sjedištem u SAD-u, koja navodno tjednima prati gomilanje ruskih snaga, tvrdi da nove satelitske snimke od srijede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na Krimu, u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji, piše. Maxar kaže da je na Krimu identificirao veliko novo raspoređivanje vojnika i opreme na aerodromu Oktjabarskoje sjeverno od grada Simferopolja, uključujući 550 vojnih šatora i stotine vozila. Novi vojnici i oprema došli su i nedaleko od Novoozernoga na Krimu, a novo raspoređivanje vidi se i kod grada Slavne na sjeverozapadnoj obali poluotoka. U Bjelorusiji, gdje se održavaju velike vojne vježbe, Maxar kaže da je identificirao novo raspoređivanje vojnika, vojnih vozila i helikoptera na Zjabrovki, aerodromu nedaleko od Gomela, manje od 25 km od granice s Ukrajinom. U priopćenju poslanom elektronskom poštom kasno u četvrtak navodi se da je veliki broj vojnika nedavno došao na poligon za obuku Kursk u zapadnoj Rusiji, otprilike 110 km istočno od ukrajinske granice, a ovo navodno otkriće američke tvrtke prenosi The New York Times.

Rusija nije otkrila koliko je vojnika rasporedila i kaže da ima pravo premještati snage na svom teritoriju kako želi te ustraje na tome da one ne predstavljaju vanjsku prijetnju, a Zapad optužuje za medijsku i diplomatsku kampanju dezinformiranja i širenja straha.





 

 

Komentari

komentar





You may also like