Amerikanci prebacuju dio svoje vojske iz Iraka u Afganistan

Američka vojska stacionirana u Iraku prebacuje se u Afganistan, izvjestila je agencija Associated Press pozivaajući se na izvore iz zapadnih tvrtki, koje američkim snagama u Iraku pružaju transportne i druge usluge.

Priopćeno je, kako je ovaj premještaj dijela američkih snaga u sastavu koalicije za borbu protiv terorističke organizacije „Islamska država“ prvi od 2014.g. i pokretanja protuterorističke operacije u Iraku i Siriji.

Čitav prošli tjedan transportni zrakoplovi američke vojske svakodnevno iz Iraka prebacuju američku vojnu tehniku, opremu i vojno osoblje u Afganistan.

Između iračke vlade i Pentagona postignut je sporazum o smanjenju američke vojne nazočnosti u Iraku nakon završetka kopnenih i zračnih operacija protiv „IS“, potvrdili su agenciji AP anonimni izvori iz Bagdada.

Prema informacijama američke koalicije „Nepokolebljiva odlučnost“ od 27. prosinca, manje od 1000 boraca „IS“ nastavlja s ratovanjem u zapadnim dijelovima Iraka i na istoku Sirije. Prethodno je, 9. prosinca, irački premijer Haider al-Abadi proglasio konačnu pobjedu nad „Islamskom državom“, a iračka je vojska pod puni nadzor stavila granicu sa Sirijom.

Vijest o premiještaju američke vojske iz Iraka u Afganistan poklapa se s najnovijim pogoršanjem sigurnosnog stanja u toj zemlji, o čemu je Geopolitika.news detaljno izvjestila u jučerašnjoj analizi .





Ona također ukazuje na prenategnutost američkih vojnih snaga u različitim točkama ne samo Bliskog istoka i da se nova Trumpova strategija o Afganistanu, objavljena u ljeto prošle godine, koja uključuje povećanje broja američkih vojnika s 11 na 14 tisuća, želi ostvariti i prebacivanjem vojnika s postojećih bojišnica gdje je sigurnosno stanje postalo stabilnije. Također, ova se odluka vjerojatno odnosi i na američku namjeru pokretanja velikih operacija u Afganistanu na proljeće 2018.g. protiv talibanskih snaga i džihadista iz tamošnje „Islamske države“.

Zoran Meter: KRVAVI NAPAD U AFGANISTANU IZVRŠEN U VRIJEME BORAVKA AMERIČKOG VOJNOG ZAPOVJEDNIKA U KABULU!





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like