Američki analitičari: Rusija je pobijedila u Siriji

Stručni medij američkih oružanih snaga Military Review objavio je članak u kojem se priznaje ruska vojna pobjeda u Siriji.

U tekstu se naglašava, kako je taj uspjeh postignut „s upečatljivom učinkovitošću, elastičnosti i koordinaciji vojnih i političkih poteza“.

Takvu ocijenu djelovanja ruske vojske dali su: analitičar Središta za vojno-pomorske analize Michael Kofman (radi kao direktor Ruskih studija); i direktor washingtonskog Kennan Institute Matthew Rojansky. Oni su, također, visoko ocijenili poteze ruskog političkog vrha i profesionalizam vojnog zapovjedništva.

Govoreći o političkim rezultatima sirijske kampanje, autori navode, kako je Moskva „uspjela slomiti monopol  Ženevskog procesa i diplomatskog vodstva SAD-a“. Rusija je uspostavila produktivne diplomatske veze sa svim ključnim igračima regije, a Bashar Assad je očuvao vlast, kaže se u tekstu.

Karta: sirija

„To je očigledna pobjeda Rusije, koja je kuvertirala svoje uspjehe u dugoročne sporazume  glede (zračne) baze Hmeymim i punkta za tehničku opskrbu (pomorska baza) u Tartusu“, stoji, između ostalog, u opširnoj analizi navedenog teksta.





Američki autori smatraju kako će izvojevane pozicije Rusiji osigurati ne samo vojnu nazočnost u sirijskim bazama, već i da će ruske tvrtke sudjelovati u obnovi sirijskog gospodarstva.

Geopolitika.news u svezi ovog posljednjeg dodaje, kako je obnova Sirije sve češća tema ruskih poslovnih krugova. Prije nekoliko dana najavljeno je i moguće sudjelovanje ruskih građevinskih tvrtki u obnovi te zemlje, prije svega kroz otvaranje tvornica cementa i armiranog betona i sudjelovanje u obnovi porušene infrastrukture. Oko buduće obnove Sirije sve aktivniju politiku vodi i Kina. Također treba podsjetiti kako je Washington nedavno pozvao svoje europske partnere da ne sudjeluju u obnovi Sirije dok je na vlasti Bashar Assad.

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like