Američke tvrtke upozorile na rizike od uvođenja američkih carina

Poslovni medij The Financial Times navodi, kako su američke tvrtke upozorile na rizike od ozbiljnih gubitaka zbog uvođenja carina na uvoz čelika i aluminija, koje je uvela Trumpova administracija.

Američke poslovne grupacije izjavile su kako odluka o uvođenju carina na uvoz iz zemalja saveznica Sjedinjenih Država, uključno Kanadu i EU, može poljuljati globalni trgovinski sustav, ograničiti investicije i dovesti do smanjenja radnih mijesta.

Udruženje američkih proizvođača i potrošača metala objavilo je slijedeće: „Ograničene isporuke sirovina u SAD i uvođenje carina na uvoz iz (zemalja) naših bliskih trgovinskih partnera dovest će do neposredne štete za američke proizvođače.“

Carine, uvedene prema drugim zemljama početkom ove godine, već su dovele do oštrog povećanja rashoda za američke korisnike čeličnih proizvoda. Sukladno podatcima S&P Global Platts, temeljne cijene čelika u ovoj godini porasle su za 2% u Sjevero-zapadnoj Europi i za 8% u Jugo-istočnoj Aziji. Istodobno su u SAD-u porasle za čak 37%. Bazična cijena aluminija u ovoj godini u SAD-u je porasla za 12%.

Američki predsjednik Donald Trump uveo je carine na uvoz čelika i aluminija, u prvom redu usmjerene protiv Kine, ali ih je proširio i na Europsku uniju i neke druge američke partnere, davši im, prethodno, rok do 1. lipnja za postizanje novog sporazuma sa SAD-om, do čega, međutim, nije došlo. Europska komisija osudila je američko uvođenje carina protiv njezinih članica i najavila poduzimanje odgovarajućih mjera, između ostalog i kroz uvođenje carina na pojedine američke proizvode, a najavila je i pokretanje istrage unutar WTO-a zbog američkog kršenja pravila o slobodnoj trgovini.

Drugim riječima, stvaraju se ozbiljne pretpostavke za početak „trgovinskog rata“ svih protiv svih, što može ozbiljno potresti čitavu svjetsku ekonomiju ali i uništiti dosadašnje mehanizme i pravila koja su vrijedila po pitanju globalne trgovine.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like