Američke carine mogu pokrenuti lančanu reakciju

Kina je savjetovala Sjedinjenim  Državama da ne otvaraju „Pandorinu kutiju“ i ne pokreću val protekcionističkih mjera po čitavom svijetu, navodi Reuters.

„Zlonamjerna praksa SAD-a slična je otvaranju „Pandorine kutije“ i predstavlja opasnost pokretanja lančane reakcije koja će proširiti virus trgovinskog protekcionizma po čitavom svijetu“, izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine. Iako se Peking nada kako će SAD riješiti trgovinske sukobe s Kinom posredstvom dijaloga, on će poduzeti sve moguće mjere za zaštitu svojih interesa, navedeno je u priopćenju.

Podsjećamo: prošli tjedan američki predsjednik Donald Trump odlučio je uvesti carine na uvoz kineskih roba na iznos od 60 milijardi dolara, u svezi navodne krađe intelektualnog vlasništva od strane Kine.

Peking je upozorio kako će, kao protuodgovor, uvesti carine na uvoz američkih roba u iznosu 3 milijarde dolara. Te mjere mogu pogoditi različite sektore američkog gospodarstva – od poljoprivrede do proizvodnje zrakoplova, automobila i poluvodiča. Protumjere se čak mogu odnositi i na uslužni sektor ukoliko se trgovinski sukob zaoštri, objavio je kineski službeni medij China Daily. Glavnina kineskog uvoza iz SAD-a odnosi se na civilne zrakoplove, soju i automobile.

Financial Times, pozivajući se na svoje izvore, navodi kako je Kina predložila kupnju više poluvodiča iz SAD-a, a na uštrb uvoza iz Južne Koreje i Tajvana, kako bi Americi pomogla smanjiti deficit u trgovinskoj bilanci s Kinom.

Kako bi spriječili trgovinski rat, kineski službenici sada žure da do svibnja (umjesto do kraja lipnja) dovrše razradu novih pravila koja će omogućiti inozemnim financijskim grupacijama vlasništvo nad kontrolnim paketima dionica u tvrtkama koje vrše operacije s vrjednosnim papirima.





Prošle godine Kina je iz SAD-a uvezla poluvodiča za iznos od 2,6 milijardi dolara. Međutim, to je svega 1% od ukupnog kineskog uvoza tog proizvoda, a puno veće količine poluvodiča Kinezi uvoze iz Južne Koreje, Tajvana i Japana.

Međutim, Reutersovi izvori su izjavili kako američki proizvođači poluvodiča nisu od Trumpove administracije tražili da Kinu pozove na veći uvoz američkih ćipova.

S obzirom na to da američko-kineski pregovori o trgovini posljednjih dana intenzivno traju u Washingtonu, ovakvi i slični prijedlozi kineske strane američkim patnerima, koji imaju za cilj povećanje kineskog uvoza iz SAD-a na uštrb kineskih regionalnih trgovinskih partnera (koji su, uz to, i bliski američki vojni saveznici), sigurno se neće svidjeti Južnoj Koreji, Japanu ili Tajvanu. A navedeni kineski prijedlog o povećanju uvoza američkih poluvodiča sigurno neće biti i jedini, u zamjenu za očuvanje kineskih interesa na unosnom američkom tržištu. Veliki se često međusobno dogovore, a gotovo uvjek to ispadne na uštrb onih manjih i slabijih.





Start trgovinskog rata s Kinom: pad američkih burzi samo je početak kaosa

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like