Američka koalicija: u Iraku i Siriji ostalo manje od tisuću ISIL-ovaca

Manje od tisuću boraca terorističke organizacije „Islamska država“ nastavlja pružati otpor u Iraku i Siriji, objavilo je u srijedu, 27. prosinca, zapovjedništvo koalicijskih snaga za borbu protiv „Islamske države“ predvođenih SAD-om.

„Prema podatcima koalicijskih snaga i naših partnera u Iraku i Siriji, u zoni izvođenja protuterorističke oparacije ostalo je manje od tisuću terorista „IS“, veći dio kojih je blokiran u pustinjskim regijama na zapadu Iraka i istoku Sirije“, navodi se u priopćenju američke koalicije (info: Reuters iz Bagdada).

Prije tri tjedna, 5. prosinca, zapovjedništvo koalicijskih snaga tvrdilo je kako je aktivno još 3 tisuće ISIL-ovih boraca na obje strane iračko-sirijske granice.

Podsjećamo: ruski predsjednik Vladimir Putin je 6. prosinca objavio završetak vojnih operacija na istočnoj i zapadnoj obali Eufrata i izvjestio o potpunom uništenju terorista, navodeći pri tom, kako još „mogu postojati odvojeni ostatci otpora, ali u cijelosti, vojnički posao je u toj fazi, na tom teritoriju završen, ponavljam, potpunim uništenjem terorista“. I dok je Putin pobjedu nad „Islamskom državom“ proglasio na Sirijskom tlu, u nazočnosti predsjednika te zemlje Bashara Asada, istodobno je američki predsjednik Donald Trump sa svojim vojnim zapovjedništvom proglasio pobjedu nad „Islamskom državom“ u Siriji iz Washingtona.

Irački premijer i vrhovni zapovjednik iračkih oružanih snaga Hader al-Abadi je 9. prosinca proglaso završnu pobjedu nad „Islamskom državom“ u toj zemlji. Iračka vojska je pod puni nadzor stavila granicu sa Sirijom, što je označilo završetak vojnih operacija protiv te terorističke organizacije na iračkom teritoriju.

Naravno, sva ova proglašenja pobjeda nad „Islamskom državom“ ni u kom slučaju ne znače i završetak terorističkih napada, uključno i onih vrlo krvavih, s velikim brojem žrtava u urbanim središtima ne samo tih dviju država već i diljem regije ali i svijeta. Duh islamističkog terorizma „pušten je iz boce“ u geopolitičke svrhe, a potpuno ga iskorijeniti ili stjerati natrag „u bocu i hermetički ga zatvoriti“ bit će dugotrajan i složen posao. Najveću cijenu će, naravno, kao i uvijek, plaćati oni koji u svemu tome ništa nisu krivi – nevini građani – i to svojim životima.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like