Al Jazeera: Putinova „uraganska“ turneja po Bliskom istoku

Jučerašnja mini blic-turneja ruskog predsjednika Vladimira Putina po Bliskom istoku i njegov iznenadni posjet Siriji, Egiptu i Turskoj iznenadili su Zapadne političare i gotovo sve svjetske analitičare. I dok se, s jedne strane, njegova zapovjed, objavljena na samom sirijskom terenu, o početku povlačenja glavnine ruskih vojnih snaga iz te zemlje zbog završetka operacije uništenja terorističkih organizacija, uz istodobnu prijetnju da će, ukoliko one opet „podignu glavu“ uslijediti novi i do sada neviđeni ruski vojni udar može tumačiti u svjetlu predizborne kampanje i netom objavljene Putinove odluke za kandidaturom na predsjedničkim izborima u ožujku 2018.g., Putinov posjet Kairu i Ankari sasvim je drugog karaktera. On je čiste geopolitičke prirode i, zapravo, kao što smo već ranije predvidjeli, predstavlja logičan slijed ruskih poteza nakon nedavne objave američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom koja je radikalizirala protuameričko raspoloženje u arapskom i islamskom svijetu u cjelini. Ovakav Trumpov „poklon“ Moskva naprosto nije mogla odbiti i ona sada, jednostavno, bez ikakvih zapreka ulazi u nastali vakuum američkog samoisključivanja iz mogućnosti bilo kakvog mirovnog posredovanja između Izraela i Palestinaca, odnosno univerzalnog statusa Jeruzalema kao simbola i zajedničke svetinje za židove, kršćane i muslimane.

Televizija Al Jazeera Putinov posjet naziva „uraganskim“ i „munjevitim“. Taj katarski medij ističe kako su ruski predsjednik Putin i turski predsjednik Recep Tayip Erdogan suglasni o negativnim posljedicama Trumpove odluke po čitavu bliskoistočnu regiju. Prethodno je Putin, navodi Al Jazeera, uspio posjetiti Siriju i obaviti radni posjet Egiptu, u kojem je razgovarao s predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem. Al Jazeera prenosi razmišljanja brojnih arapskih komentatora koji se slažu, kako je glavni cilj Putinove mini-turneje iskorištavanje rastućeg nezadovoljstva Kaira i Ankare politikom sadašnje američke administracije, zbog čega te dvije zemlje postaju sve bliže Rusiji.

Podsjećamo, proteklih dana i u Iranu su se pojavile ocijene, kako je Trumpova odluka o Jeruzalemu pravi „dar“ Teheranu i njegovoj bliskoistočnoj politici.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like